Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Augstākais ASV ģenerālis Marks Milijs piektdien pauda atbalstu Japānas plāniem divkāršot savus aizsardzības izdevumus nākamo piecu gadu laikā, nosaucot Tokijas centienus par izšķiroši svarīgiem, lai stātos pretī pieaugošajiem draudiem no Ziemeļkorejas un Ķīnas, raksta "Associated Press" (AP).

Milijs, ASV Apvienotās štāba priekšnieku komitejas priekšsēdētājs, minēja Japānas nepieciešamību uzlabot aizsardzību pret spārnotajām raķetēm. Tāpat viņš norādīja, ka Āzijas valstij jāattīsta agrīnās brīdināšanas pretraķešu sistēmas un pretgaisa spējas. Ģenerāļa ieskatā tas palīdzētu Savienotajām Valstīm, cenšoties cīnīties pret Ziemeļkorejas kodolraķešu programmu un Ķīnas pieaugošo agresiju pret Taivānu.

Ķīna ir veikusi "milzīgus ieguldījumus savā armijā" un tiecas kļūt par "reģionālo hegemonu visā Āzijā nākamajos 10 līdz 15 gados", sacīja Milijs. "Es domāju, ka spēcīga Japāna, militāri spējīga Japāna, kurai ir cieša alianse ar ASV un citām valstīm, ievērojami atturēs [reģionu] no kara," piebilda ģenerālis.

Japānā un Dienvidkorejā kopā atrodas vairāk nekā 80 000 ASV karavīru. Aizvadīto gadu laikā Ziemeļkoreja un Ķīna ir palielinājusi savas militārās aktivitātes, veicinot bažas par potenciālu bruņotu konfliktu. Vašingtona vēlas, lai tās sabiedrotie, īpaši Tokijā un Seulā, darītu vairāk savu aizsardzības spēju uzlabošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!