Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vai tiešām Šveice notriektu raķeti, kas lidotu virs tās teritorijas, pat ja Berne nebūtu iesaistīta konfliktā? Vai tiešām Šveice un Austrija liek punktu savai gadiem ilgi piekoptajai neitralitātes politikai? Šie ir tikai daži no jautājumiem, kas jūlija sākumā radās pēc abu valstu paziņojuma par pievienošanos Eiropas mēroga pretgaisa aizsardzības spēju pilnveidošanas programmai "Sky Shield".

Bernes un Vīnes lēmums ir nu jau kārtējais apliecinājums būtiskajām pārmaiņām Eiropas drošības arhitektūrā kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Abas valstis joprojām zvēr lojalitāti neitralitātes politikai, taču jūlija sākumā izziņotais lēmums pirms 2022. gada 24. februāra būtu teju neiedomājams.

Kas ir "Sky Shield"?

"Sky Shield" ir Eiropas mēroga kopēja pretgaisa aizsardzības spēju attīstīšanas programma, ko Vācija izveidoja 2022. gadā. Līdz šim, pirms Šveices un Austrijas paziņojuma, tai bija pievienojušās 17 Eiropas valstis, tostarp Vācija, Lielbritānija, Somija un Zviedrija.

Programmas mērķis ir samazināt valstu izmaksas, koordinējot to pretgaisa un pretraķešu aizsardzības sistēmu, piemēram, raķešu sistēmas "Patriot", iepirkumus. Tāpat "Sky Shield" ietvaros plānots nodrošināt sadarbību apmācību, apkopes un loģistikas jomā.

Pretgaisa aizsardzības spēju pilnveidošana ir viena no galvenajām prioritātēm, par kuru Eiropas valstis runā kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!