Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija naktī uz otrdienu uzbruka Ukrainas dienvidu apgabaliem, izmantojot trieciendronus "Shahed".

Vispirms bija dzirdami sprādzieni Mikolajivā, bet pēc tam - Odesā.

Ukrainas gaisa spēki ziņoja par kombinētu uzbrukumu un trieciendronu pielietošanas draudiem Odesas, Mikolajivas, Hersonas, Zaporižjas, Doneckas un Dņipropetrovskas apgabalos.

Tika ziņots arī par ballistisko ieroču pielietošanas draudiem Poltavas, Čerkasu, Dņipropetrovskas, Harkivas un Kirovohradas apgabalos.

Ukrainas brīvprātīgo armijas "Dienvidi" spīkers Serhijs Bratčuks paziņoja, ka Odesā darbojas Ukrainas pretgaisa aizsardzība.

Ukrainas bruņoto spēku operatīvā pavēlniecība "Dienvidi" paziņoja, ka Krievijas armija uzbrūk Ukrainas dienvidiem ar trieciendroniem un ir iespējami vairāki uzbrukumu viļņi. Pastāv arī ļoti augsts raķešu draudu līmenis, jo Melnajā jūrā tiek fiksēta Krievijas raķešu kuģu aktivitāte.

Mikolajivas apgabala kara administrācijas vadītājs Vitālijs Kims paziņoja, ka pilsētā pēc uzbrukuma izcēlies ugunsgrēks. Mikolajivas mērs Oleksandrs Senkevičs nosauca šo ugunsgrēku par diezgan nopietnu un piebilda, ka notikuma vietā strādā glābēji.

Stokholma piešķirs pusmiljardu eiro Ukrainas atjaunošanai

Zviedrijas valdība pieņēmusi Zviedrijas un Ukrainas sadarbības stratēģiju atjaunošanas un reformu jomā 2023.- 2027. gadam, kas paredz piešķirt Ukrainas atjaunošanai vairāk nekā pusmiljardu eiro..

"Valdība pieņēmusi jaunu stratēģiju Zviedrijas sadarbībai ar Ukrainu atjaunošanas un reformu jomā 2023.- 2027. gadam. Stratēģija kopumā nodrošinās aptuveni 522 miljonus eiro (seši miljardi zviedru kronu)," teikts Zviedrijas valdības paziņojumā.

Tajā piebilsts, ka tā ir lielākā divpusējās attīstības palīdzības stratēģija Zviedrijas vēsturē.

Koncentrējoties gan uz atjaunošanu, gan reformām, stratēģija veicinās Ukrainas integrāciju Eiropas Savienībā un stiprinās tās brīvību, noturību un ekonomisko labklājību. Stratēģijas pamatā ir Ukrainas vajadzības un prioritātes, norāda Zviedrijas valdība.

Kopš 2022. gada februārī Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu, Zviedrija sniegusi Ukrainai atbalstu aptuveni 22 miljardu kronu (1,9 miljardi eiro) apmērā, tostarp četrus miljardus kronu (347 miljoni eiro) neatmaksājamas palīdzības veidā.

Ukraina un Zviedrija pagājušajā nedēļā NATO samita Viļņā laikā parakstīja nolīgumu par sadarbību aizsardzības iepirkumu jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!