Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vairāki desmiti Krievijas grupējuma "Vagner" kareivju ieradušies Centrālāfrikas Republikā (CĀR) īsi pirms 30. jūlijā gaidāmā referenduma, ziņo aģentūra "Reuters".

Vairāki simti "Vagner" karavīru CĀR pameta dažas dienas pēc grupējuma līdera Jevgeņija Prigožina uzsāktā dumpja Krievijā. Tas radīja jautājumus par grupējuma militāro un komerciālo nākotni Kremļa sabiedrotajās valstīs, tostarp CĀR. Tomēr valdība jau vairākkārt uzsvēra, ka tā ir daļa no karaspēka rotācijas, nevis pilnīgas izvešanas.

"Rotācija notiek katru gadu. Daži dodas, bet citi ierodas. Viņi to dara regulāri visos līmeņos. Viņi ir arī šeit, lai nodrošinātu drošību konstitucionālā referenduma laikā," komentēja CĀR pārstāvis Alberts Jaloke Mokpems. CĀR militārpersonas aģentūrai paziņoja, ka valstī ieradušies pat vairāki simti karavīru.

Kā ziņo medijs "Al Jazeera", referendumā lems par prezidenta Fostēna Arkānža Tuadera iesniegto likumprojektu, kas ļautu viņam kandidēt uz jaunu pilnvaru termiņu 2025. gadā.

"Delfi" iepriekš ziņoja par Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņojumu, ka "Vagner" operācijas Mali un CĀR turpināsies, neskatoties uz grupējuma līdera Jevgeņija Prigožina uzsākto dumpi Krievijā.

Āfrikā grupējums klātesošs ir Centrālāfrikas Republikā, Mali un Burkinafaso, kur "Vagner" palīdz atbalstīt pret Rietumiem noskaņotas valdības apmaiņā pret reģionos pieejamajiem dabas resursiem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!