Foto: AP/Scanpix/LETA

Apvienotās Karalistes Slepenais izlūkošanas dienests "vienmēr ir atvērts" ar Vladimira Putina režīmu neapmierināto krievu vervēšanai, trešdien paziņoja britu ārējās izlūkošanas organizācijas MI6 šefs Ričards Mors.

Retā uzrunā Prāgā Mors sacīja, ka krievi, kas cīnās ar sirdsapziņas pārmetumiem Putina kara laikā Ukrainā, tiks laipni gaidīti dienestā. "Es aicinu viņus darīt to, ko citi jau ir paveikuši pēdējo 18 mēnešu laikā, un sadoties rokās — mūsu durvis vienmēr ir atvērtas," izlūkdienesta vadītāju citē "Politico".

"Mēs izskatīsim viņu palīdzības piedāvājumus ar tādu diskrētumu un profesionalitāti, ar kādu mūsu pakalpojums ir slavens, viņu noslēpumi vienmēr būs drošībā ar mums," piebilda Mors.

Runas laikā viņš argumentēja, ka Krievija nespēj izpildīt savus militāros mērķus Ukrainā, un pievērsās arī mākslīgā intelekta (AI) pieaugošajai ietekmei izlūkošanā.

MI6 boss teica, ka AI var palīdzēt, nevis aizstāt cilvēka intelektu. "Daži ir jautājuši, vai [AI] izslēgs tādus izlūkošanas pakalpojumus kā mūsējos? Patiesībā, visticamāk, [notiks] pretējais," viņš teica, norādot uz cilvēku spiegu "unikālajām īpašībām" šajā jomā.

Runājot par Ķīnas radītajiem draudiem, MI6 priekšnieks atklāja, ka viņa aģentūra tagad Ķīnai velta "vairāk resursu nekā jebkur citur", vienlaikus uzsverot nepieciešamību saglabāt atvērtus sakarus ar Pekinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!