Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien izskaidroja, kāpēc Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukums notiek lēnāk, nekā iepriekš tika gaidīts.

Zelenskis kā iemeslu minēja to, ka pretuzbrukuma operācija sākusies vēlāk, nekā sākotnēji bija iecerēts.

"Mums bija plāni to sākt pavasarī, bet mēs to nesākām, jo mums nebija pietiekami daudz munīcijas un bruņojuma, nebija pietekami pareizi apmācītas brigādes - pareizi apmācītas šiem ieročiem. Tā kā mēs sākām vēlāk, var teikt - un tā ir patiesība, kam piekrīt visi eksperti - ka tas deva Krievijai laiku mīnēt visu mūsu zemi un uzbūvēt vairākas aizardzības līnijas," Zelenskis ar videokonferences starpniecību paziņoja Aspenas drošības forumā.

Zelenskis atzīmēja, ka okupantiem bija laiks sagatavoties Ukrainas bruņoto spēku uzbrukumam.

"Protams, viņiem bija nedaudz vairāk laika, nekā vajadzīgs; pateicoties tam, viņi uzbūvēja visas šīs līnijas. Un tiešām, viņi izlika daudz mīnu mūsu laukos. Tāpēc ir lēnāks temps mūsu pretuzbrukuma darbībām. Tomēr Ukrainas bruņoto spēku uzbrukums turpinās un mēs tuvojamies tam momentam, kad darbības varēs uzņemt tempu, jo mēs jau šķērsojam dažus mīnu iecirkņus un atmīnējam šos iecirkņus," paziņoja Zelenskis.

ASV drīzumā sāks ukraiņu pilotus apmācīt F-16 vadīšanai

ASV pēc dažām nedēļām sāks apmācīt Ukrainas pilotus iznīcinātāju F-16 vadīšanai, Aspenas drošības forumā paziņoja ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Salivans.

Viņš atgādināja, ka līdz šim neviena valsts nav uzņēmusies saistības nosūtīt F-16 uz Ukrainu. Polija un Slovākija tomēr ir piegādājušas Ukrainai 27 iznīcinātājus "MiG-29", lai papildinātu Ukrainas kaujas lidmašīnu parku.

Salivans atzīmēja, ka ASV prezidents Džo Baidens vēl maijā paziņoja, ka ASV atbalstīs kopīgus starptautiskus centienus ukraiņu pilotu sagatavošanā. Apmācība notiks ārpus Ukrainas Eiropas teritorijā un ilgs vairākus mēnešus.

Baltā nama Nacionālās drošības padomes stratēģisko sakaru koordinators Džons Kērbijs paziņoja, ka Ukrainas Aizsardzības spēki var saņemt lidmašīnas F-16 līdz šī gada beigām, bet tās nevarēs kardināli mainīt situāciju frontē.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!