Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukraina savu ilgi gaidīto pretuzbrukumu bija iecerējusi sākt agrāk pavasarī, taču tas neizdevās, jo Kijivas rīcībā nebija tam vajadzīgo ieroču un pietiekama munīcijas apjoma, sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Mums bija plāni to [pretuzbrukumu] sākt pavasarī. Bet mēs to nedarījām, jo, atklāti sakot, mums nebija pietiekami daudz munīcijas un bruņojuma un nebija pietiekami daudz brigāžu, kas bija pienācīgi apmācītas ar šiem ieročiem," Zelenski citē "Politico".

Tā kā pretuzbrukums sākās vēlāk, turpināja Zelenskis, Krievijai bija laiks, lai mīnētu "visas mūsu zemes un izveidotu vairākas aizsardzības līnijas. Un, protams, viņiem bija pat vairāk laika, nekā vajadzēja. Tāpēc viņi uzbūvēja vairāk šo līniju."

"Tādēļ mūsu pretuzbrukuma darbību temps ir lēnāks. Mēs negribējām zaudēt savus cilvēkus, personālu. Un mūsu karavīri tāpēc nevēlējās zaudēt aprīkojumu," piebilda Ukrainas prezidents.

Zelenskis ir atzinis, ka progress Krievijas spēku atgrūšanā ir bijis "lēnāks, nekā gaidīts". Bet pagājušajā nedēļā Aspenas drošības forumā virtuālajā uzstāšanās laikā viņš starptautiskajiem līderiem sacīja, ka viņa bruņotie spēki "tuvojas brīdim, kad darbības var paātrināties".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!