Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija uz savas vēstniecības jumta Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā uzstādījusi 28 "spiegu antenas", ko var izmantot signālu uztveršanai, atsaucoties uz vietējo mediju "Jurnal", ziņo "Kyiv Independent".

Intervētie eksperti apgalvo, ka šāda veida ierīces spēj uztvert signālus starp raidītāju un uztvērēju, kā arī modificēt šo signālu pirms tā atkārtotas palaišanas. Signāli var nākt no radio, televīzijas, mobilajiem tīkliem un satelīta sakariem.

Eksperti skaidro, ka šādas ierīces var izmantot gan militāriem, gan civiliem mērķiem.

Izmeklēšanā "Jurnal" atklāja, ka satelīta šķīvji uz vēstniecības Kišiņevā, visticamāk, ir savienoti ar komandcentru, kas atrodas iekšā vēstniecībā. Satelīta šķīvju rotācija norāda, ka tie pārraida datus uz Krievijas satelītiem, norāda mediji.

Eiropas žurnālisti jau iepriekš pētījumos atklājuši 182 līdzīgus satelīta šķīvjus. Tie izvietoti uz Krievijas vēstniecību jumtiem visā Eiropā. To mērķis ir ievākt izlūkdatus, ko var iegūt no ārvalstu izmantotajiem elektroniskajiem signāliem un sistēmām.

Šādas ierīces Kremlim sniedz iespēju Krievijas diplomātu aprindās noķert spiegus, norāda avoti.

17 Krievijas antenas fiksētas arī Briselē, kur atrodas NATO un Eiropas Savienības (ES) galvenās mītnes. Neskaitot Moldovā atrastās 28 spiegu antenas, Briselē atrastās 17 antenas ir līdz šim lielākais vienā pilsētā fiksētais skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!