Foto: AP/Scanpix/LETA

Jevgeņija Prigožina dumpis bija bezprecedenta notikums Krievijas vēsturē. Kādas ir tā iespējamās sekas Krievijai un kas saistībā ar to būtu jādara ES valstīm, "Delfi" jautāja trimdas krievu politologam, Eiropas Humanitārās universitātes Viļņā pieaicinātajam lektoram Vasilijam Žarkovam.

Žarkovs ir krievu vēsturnieks un politologs. Pilsoniskās izglītības skolas "Sapere Aude" eksperts. Bijis atbildīgais par Maskavas Sociālo un ekonomikas zinātņu augstskolas (MSSES) Politikas zinātnes nodaļu. Vadījis Lielbritānijas maģistra programmu "Starptautiskā politika", bet no 2018. līdz 2022. gadam bijis MSSES Politikas zinātnes fakultātes dekāns. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Žarkovs emigrēja uz Lietuvu.

Pēdējo nedēļu laikā daudz runāts par Jevgeņija Prigožina dumpi. Ko svarīgu par situāciju Krievijā mums vēstīja šis "neapvērsums"?

Pirmkārt, tas parādīja, ka Krievijas sabiedrība atrodas prombūtnes stāvoklī, proti, tā ir izstājusies no politiskās dienaskārtības. Dumpis notika it kā paralēlā realitātē – Krievijas iedzīvotāju personīgās mašīnas brauca pa tiem pašiem ceļiem kopā ar Prigožina kolonnām kaut kur savās mierīgajās darīšanās – uz būvmateriālu veikaliem un tā tālāk. Lielākā daļa iedzīvotāju cenšas turēties pie normālības, viņi dzīvo realitātē, kur nav režīma politiskās un militārās dienaskārtības.

Otrkārt, Putina uzbūvētā spēka struktūru vertikāle izrādījās nespējīga – kopumā tā nav gatava pretoties reāliem drošības izaicinājumiem. Nevis protestējošiem civiliedzīvotājiem, bet bruņotiem cilvēkiem, kuri ir gatavi paši nogalināt un mirt.

Un, treškārt, ir zināms sabiedrības mazākums, kas tā vien gaida ļoti nopietnas pārmaiņas un atbalsta tās visos iespējamos veidos. Šis mazākums ir gatavs atbalstīt jebkuru, lai tikai sāktos pārmaiņas.

Taču tajā pašā laikā ir skaidrs, ka Prigožinam neizdevās mobilizēt savus atbalstītājus tā, kā viņš bija gaidījis. Viņam neizdevās ieņemt Maskavu. Un iemesls tam ir tieši lielākās daļas iedzīvotāju klāt neesamība. Tas, ka simtiem cilvēku iznāca viņu sveikt Rostovā, neko neapliecina

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!