Foto: AP/Scanpix/LETA

Japānas iedzīvotāju skaits turpina strauji samazināties, kamēr no ārvalstīm ieceļojušo iedzīvotāju skaits sasniedzis jaunu rekordu - trīs miljonus, atsaucoties uz valdības trešdien publicētajiem datiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Tokija publicētajos datos norāda, ka Japānas sabiedrība ātrā tempā noveco un ārvalstu pilsoņiem ir arvien lielāka loma iedzīvotāju skaita samazināšanā.

2022. gadā fiksētais iedzīvotāju skaits ir samazinājās par aptuveni 800 000 jeb 0,65% un šobrīd kopumā ir aptuveni 122,42 miljoni. Šāds kritums novērojams jau 14. gadu pēc kārtas, atsaucoties uz datiem par reģistrētajiem valsts iedzīvotājiem, ziņoja Iekšlietu un komunikācijas ministrija.

Pirmo reizi šis kritums novērojams visās 47 Japānas prefektūrās.

Japānā dzīvojošo ārvalstu pilsoņu skaits sasniedzis rekordlielu skaitu – gandrīz trīs miljonus, kas ir par 10,7% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Tas ir lielākais gada laikā notikušais pieaugums, kopš ministrija pirms desmit gadiem sāka sekot līdzi populācijas skaitam. 2020. gadā, pirms Covid-19 pandēmijas izplatīšanās, Japānā dzīvoja 2,87 miljoni ārvalstu pilsoņu.

Iedzīvotāju skaits ievērojami sāka samazināties 2008. gadā, kad valstī samazinājās dzimstība, pagājušajā gadā tā sasniedza viszemākos rādītājus līdz šim.

Valdības mērķis ir risināt šo problēmu ar dažādiem līdzekļiem, tostarp nodarbinot vairāk sieviešu: "Lai nodrošinātu stabilu darbaspēku, valdība veicinās darba tirgus reformas ar mērķi maksimāli palielināt sieviešu, vecāka gadagājuma un citu cilvēku nodarbinātību," skaidroja valdības galvenais pārstāvis Hirokazu Matsuno.

Premjerministrs Fumio Kišida dzimstības palielināšanu ir izvirzījis par galveno prioritāti un viņa valdība, neskatoties uz valsts augsto parādu līmeni, plāno gadā atvēlēt aptuveni 25 miljardus ASV dolāru bērnu aprūpei un citiem pasākumiem vecāku atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!