Foto: EPA/Scanpix/LETA

Īrijas premjers Leo Varadkars izteicies, ka Īrijas valdība nepaustu līdzjūtību Krievijai Vladimira Putina nāves gadījumā, raksta "Sky News".

Viņš piebilda, ka netic, ka Krievijas prezidenta bērēs būs klāt Īrijas delegācija.

Varadkars atbildēja uz žurnālistu jautājumiem par Īrijas ārpolitiku. Otrā pasaules kara laikā Īrijas valdība īstenoja stingru neitralitātes politiku. Taču toreizējais premjers un ārlietu ministrs Īmons de Valera izraisīja starptautisku sašutumu, kad viņš izteica līdzjūtību pēc Ādolfa Hitlera nāves 1945. gadā. Tas radīja būtisku kaitējumu de Valeram un visai Īrijas valstij, atzīmē medijs.

Īrija turpina realizēt neitralitātes politiku, taču norāda, ka ir drīzāk militāri, nevis politiski neitrāla nācija. Jautāts, vai Īrija izteiks līdzjūtību Krievijai Putina nāves gadījumā, Varadkars atbildēja: "Es nedomāju vis." Īsi apdomājot šādu potenciālu scenāriju, viņš piebilda: "Tas ir labs jautājums, es par to iepriekš nebiju domājis." "Es nevarētu iedomāties, ka mēs būtu pārstāvēti bērēs," norādīja Īrijas valdības vadītājs.

Krievijas iebrukums Ukrainā licis savu neitralitātes politiku pārdomāt vairākām Eiropas valstīm. Arī Īrijā sākušās publiskas debates par starptautisko drošības situāciju un Dublinas tradicionālo politiku attiecībā uz militāriem konfliktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!