Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV tanki "Abrams", visticamāk, nonāks Ukrainas kaujas laukā septembrī, medijam "Politico" atklājuši seši cilvēki, kas ir informēti par šo jautājumu.

Pašreizējie plāni paredz augustā nosūtīt dažus "Abrams" tankus uz Vāciju, kur tiem tiks veikta galīgā atjaunošana. Kad šis process būs pabeigts, pirmā "Abrams" partija tiks nosūtīta uz Ukrainu mēnesi vēlāk – septembrī.

Pentagona amatpersonas iepriekš sacīja, ka "Abrams" ukraiņu rokās nonāks rudenī. Jaunākā informācija par augusta-septembra piegādēm ir līdz šim precīzākais laika posms, kas izteikts "Abrams" nosūtīšanas kontekstā, atzīmē medijs. Kijiva iegūs vecākus M1A1 tanku modeļus, nevis modernāko A2 versiju, kuras nosūtīšana uz Ukrainu būtu prasījusi gadu.

Visiem sešiem cilvēkiem - Aizsardzības departamenta ierēdnim, ASV ierēdnim, nozares ierēdnim, Kongresa palīgam un diviem citiem, kas bija pazīstami ar diskusijām, – tika piešķirta anonimitāte, lai apspriestu šos jautājumus. Sākotnējā partija ietvers sešus līdz astoņus tankus, sacīja nozares amatpersona un Kongresa palīgs. Kopumā ASV plāno nosūtīt 31 tanku.

Lai Ukrainas spēki varētu sākt izmantot tankus, viņiem Grafenvoras armijas bāzē Vācijā ir jāpabeidz aptuveni 10 nedēļu ilgs kurss ar 31 treniņu tanku. Saskaņā ar citas Pentagona amatpersonas teikto, šīs apmācības beigsies augustā.

Tanku ierašanās tuvākajās nedēļās pievienos jaunu, letālu dimensiju Ukrainas militārajām spējām, jo tās spēki šobrīd ir iesaistīti ļoti sarežģītās kaujās pret okupantiem, kuri ir izveidojuši plašas, grūti pārvaramas aizsardzības pozīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!