Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien uz Saūda Arābiju nosūtīja savu nacionālās drošības padomnieku Džeiku Salivanu.

Padomnieks ieradies uz sarunām ar karalistes faktisko līderi, kroņprinci Mohammedu bin Salmanu, Baltajam namam cenšoties normalizēt attiecības starp Tuvo Austrumu karalisti un Izraēlu, raksta "Associated Press" (AP).

Baltais nams īsā paziņojumā norādīja, ka Salivans ceturtdien ieradās Džidā, lai sarunātos ar kroņprinci un citām Saūda Arābijas amatpersonām. Plašās sarunas aptvēra iniciatīvas, kas vērstas uz "kopīgu redzējumu par mierīgākiem, drošākiem, labklājīgākiem un stabilākiem Tuvajiem Austrumiem", kā arī centienus panākt pastāvīgu izbeigšanu gadiem ilgušajam konfliktam starp Saūda Arābiju un Irānas sabiedrotajiem hutiem Jemenā.

Salivans un kroņprincis arī apsprieda Baidena administrācijas cerības normalizēt attiecības starp Izraēlu un Saūda Arābiju, sacīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes amatpersona, kas pārzina šo lietu. Amatpersona nebija pilnvarota šo tematu komentēt publiski un vēlējās palikt anonīma.

Saūda Arābijas valsts preses aģentūra atzina tikšanos, tikai norādot, ka abas puses "apsprieda Saūda Arābijas un ASV stratēģiskās attiecības un veidus, kā tās uzlabot dažādās jomās, papildus jaunākajiem reģionālajiem un starptautiskajiem notikumiem, kas ir svarīgi abām pusēm.

Centieni stiprināt vēsturiski saspringtās attiecības starp abām Tuvo Austrumu lielvarām seko pēc tam, kad eksprezidenta Donalda Trampa administrācija palīdzēja panākt "Ābrahama vienošanos", kas palīdzēja normalizēt attiecības starp Izraēlu un Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Bahreinu un Maroku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!