Foto: AP/Scanpix/LETA

Pēc valstī notikušā apvērsuma Nigēras prezidenta Mohameda Bazuma gvardes priekšnieks Omars Tčiani pasludinājis sevi par jauno valsts līderi, ziņo raidsabiedrība BBC.

Tčiani vadījis trešdienas, 26. jūlija, apvērsumu, kura laikā viņa gvardes vienība sagūstīja valsts prezidentu Bazumu.

Pašpasludinātais līderis prezidenta gvardi vadījis jau kopš 2011. gada, savukārt 2018. gadā tika paaugstināts ģenerāļa pakāpē. Viņš arī 2015. gadā vainots par apvērsuma mēģinājumu pret eksprezidentu Muhamenu Azoufu, tomēr tolaik savu vainu tiesas priekšā noliedza.

"Delfi" iepriekš ziņoja, ka trešdienas vakarā Nigēras augstākās militārās vienības nacionālajā televīzijā paziņoja, ka ir gāzušas valsts prezidentu Bazumu, kuru demokrātiskā ceļā amatā ievēlēja 2021. gadā. "Mēs, aizsardzības un drošības spēki (..) esam nolēmuši izbeigt [prezidenta Bazuma] režīmu," televīzijas uzrunā paziņoja pulkvežmajors Amadu Abdramans, kuram apkārt bija deviņi citi karavīri.

Viņi paziņoja, ka "visu institūciju" darbība valstī tiek apturēta, robežas tiek slēgtas, un ir noteikta komandantstunda "līdz turpmākam paziņojumam": "Tas izriet no nepārtrauktās drošības situācijas pasliktināšanās un sliktas ekonomiskās un sociālās pārvaldības."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!