Foto: EPA/Scanpix/LETA

Saūda Arābija gatavojas rīkot samitu, lai apspriestu Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska plānu miera panākšanai, sacīja augsta ranga Ukrainas amatpersona.

Zelenska kancelejas vadītājs Andrijs Jermaks svētdien sacīja, ka Saūda Arābijas samitā piedalīsies vairāku valstu amatpersonas, taču neteica, kad un kurā pilsētā sanāksme notiks, raksta "Al Jazeera".

Laikraksts "The Wall Street Journal", kas pirmais ziņoja par samitu, atsaucoties uz "diskusijā iesaistītajiem diplomātiem", paziņoja, ka sarunas notiks 5. un 6. augustā Džidas pilsētā, un tajās piedalīsies aptuveni 30 valstis. Medijs rakstīja, ka Ukrainas un Rietumu amatpersonas cer, ka šie centieni varētu vainagoties ar miera samitu vēlāk šogad, kurā pasaules līderi atbalstīs kopīgus kara atrisināšanas principus.

Jermaks sociālajā tīklā "Telegram" sacīja, ka notiks diskusijas par Ukrainas miera formulu, kas "satur 10 fundamentālus punktus, kuru īstenošana ne tikai nodrošinās mieru Ukrainai, bet arī radīs mehānismus, lai cīnītos pret nākotnes konfliktiem pasaulē". Ukrainas 10 punktu miera formula ietver Ukrainas teritoriālās integritātes atjaunošanu, Krievijas karaspēka izvešanu, visu ieslodzīto atbrīvošanu, tribunālu tiem, kas ir atbildīgi par agresiju, un drošības garantijas Ukrainai.

"Mēs esam dziļi pārliecināti, ka Ukrainas miera plāns ir jāņem par pamatu, jo mūsu zemē notiek karš," sacīja Jermaks. Viņš piebilda, ka tikšanās Saūda Arābijā sekos augstāko amatpersonu sanāksmei Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā, kura notika jūnija beigās. Valstis, kas piedalījās šajā forumā, bija Brazīlija, Indija, Turcija un Dienvidāfrika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!