Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīna apsūdzējusi ASV par Taivānas pārvēršanu "ieroču noliktavā" un norādīja, ka Vašingtonas sniegtā militārā palīdzība Taipejai nemazinās Pekinas vēlmi panākt salas pievienošanu savai teritorijai, raksta "Politico".

Aizvadītajā nedēļas nogalē ASV paziņoja par 345 miljonu dolāru vērtu militāro palīdzību Taivānai. Vašingtona ir Taivānas – demokrātiski pārvaldītas salas, ko Ķīna uzskata par savu teritoriju – galvenā politiskā un militārā sabiedrotā.

Ķīnas Taivānas lietu birojs sestdienas vakarā nāca klajā ar paziņojumu, iebilstot pret militārās palīdzības sniegšanu Taivānai. "Neatkarīgi no tā, cik daudz parasto cilvēku nodokļu maksātāju naudas iztērētu Taivānas separātistu spēki, neatkarīgi no tā, cik daudz ASV [Taivānai sūtīs] ieroču, tas nesatricinās mūsu apņemšanos atrisināt Taivānas problēmu," sacīja Pekinas biroja pārstāvis.

Ķīna jau ilgstoši ir solījusi panākt Taivānas pievienošanu tās teritorijai, neizslēdzot arī spēka pielietošanu, ja tas būtu nepieciešams. Pēdējo gadu laikā spriedze ASV-Ķīnas starpā Taivānas jautājuma kontekstā ir pieaugusi, kļūstot par vienu no galvenajiem sadursmes punktiem sarežģītajās Vašingtonas-Pekinas attiecībās.

Taivānas valdošā administrācija, ko vada Demokrātiskā progresīvā partija, ir palielinājusi ieroču iegādi no ASV, šādā veidā īstenojot atturēšanas stratēģiju pret potenciālu Ķīnas iebrukumu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!