Foto: AP/Scanpix/LETA
Otrdien, 1. augustā, Ķīnas Drošības ministrija paziņoja, ka Ķīnai vajadzētu iedrošināt tās iedzīvotājus iesaistīties pretspiegošanas darbā, tai skaitā veidot kanālus, kuros ziņot par aizdomīgām darbībām un tādējādi tikt apbalvotiem, ziņo aģentūra "Reuters".

Nepieciešams izveidot sistēmu, kas "normalizē" masu iesaisti pretspiegošanas darbā, paziņojumā norāda valsts Drošības ministrija, kas uzrauga ārvalstu izlūkošanu un pretspiegošanu. Aicinājums popularizēt pretspiegošanas darbu iedzīvotāju vidū seko Ķīnas lēmumam paplašināt spiegošanas definīciju un 1. jūlijā pieņemtajiem labojumiem pretspiegošanas likumā.

Paziņojumā norādīts, ka, lai Ķīna sevi aizsargātu no spiegošanas, tai būtu nepieciešama iedzīvotāju līdzdalība aizsardzības līnijas izveidē.

ASV izteikušas bažas par jūlijā pieņemto likumu, kas aizliedz ar nacionālo drošību vai interesēm saistītas informācijas nodošanu, apgalvojot, ka Ķīna varētu sodīt ārvalstu uzņēmumus par ikdienišķu uzņēmējdarbību.

Pēdējo gadu laikā Ķīnas varasiestādes ir arestējušas desmitiem ārvalstu un Ķīnas iedzīvotājus aizdomās par spiegošanu. Ķīnas apgalvojumi par spiegošanas draudiem parādījušies laikā, kad Rietumu valstis, īpaši ASV, vairākkārt apsūdzējušas Pekinu spiegošanā un kiberuzbrukumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!