Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Divi ASV flotes jūrnieki Kalifornijā arestēti saistībā ar apsūdzībām par slepenas militāras informācijas sniegšanu Ķīnai, raksta britu raidsabiedrība BBC.

22 gadus vecais Džinčao Vejs, naturalizētais ASV pilsonis, tiek apsūdzēts sazvērestībā, lai nosūtītu valsts aizsardzības informāciju Ķīnas aģentam. Savukārt 26 gadus vecais virsnieks Venhengs Žao tika arestēts saistībā ar apsūdzībām naudas pieņemšanā par slepeniem fotoattēliem un videoklipiem.

Abus vīriešus arestēja trešdien Kalifornijā. Veju aizturēja, kad viņš bija ceļā uz darbu Sandjego jūras spēku bāzē.

Prokurori par apsūdzībām paziņoja ceturtdien preses konferencē Sandjego. Viņi teica, ka Vejam, kurš strādāja par mašīnista palīgu uz amfībijas uzbrukuma kuģa "USS Essex", bija drošības pielaide un viņam bija piekļuve sensitīvai informācijai par kuģi. Ķīnas aģents viņu uzrunāja 2022. gada februārī, kamēr viņš gatavojās kļūt par ASV pilsoni.

Šis aģents Vejam samaksāja tūkstošiem dolāru par fotogrāfijām, video, tehniskajām rokasgrāmatām un kuģa rasējumiem, teikts apsūdzībā. Tieslietu departamenta amatpersonas sacīja, ka Vejs aģentam sniedza arī informāciju par ASV jūras kājniekiem, kas piedalījās jūrniecības apmācībā.

Žao strādāja Jūras spēku bāzē Venturas apgabalā netālu no Losandželosas. 2021. gadā viņu, iespējams, uzrunāja ķīniešu aģents, kurš uzdevās par pētnieku, kurš meklē informāciju investīciju lēmumu pieņemšanai. Aģents Žao samaksāja gandrīz 15 000 dolāru par fotogrāfijām un video, kā arī diagrammām un rasējumiem radaru sistēmai, kas izvietota ASV militārajā bāzē Okinavā, Japānā, paziņoja varas iestādes.

Ja Vejs tiks atzīts par vainīgu, viņam draud 20 gadu līdz mūža ieslodzījums, savukārt Žao izvirzītajās apsūdzības maksimālais sods ir 20 gadus ilgs cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!