Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Etiopijas federālā valdība piektdien izsludināja ārkārtas stāvokli pēc vairāku dienu sadursmēm Amharas reģionā starp militārpersonām un vietējiem bruņotajiem kaujiniekiem, raksta "Al Jazeera".

"Tika konstatēts, ka ir nepieciešams izsludināt ārkārtas stāvokli, jo bija kļuvis grūti kontrolēt šo nežēlīgo darbību, pamatojoties uz parasto tiesību sistēmu," teikts premjerministra Abija Ahmeda biroja paziņojumā. Tajā netika norādīts, vai ierobežojums attiecas tikai uz Amharu vai visā valstī.

Cīņas, kas šīs nedēļas sākumā izcēlās Etiopijas otrajā apdzīvotākajā reģionā starp "Fano" kaujiniekiem un Etiopijas Nacionālajiem aizsardzības spēkiem (ENDF), ātri kļuvušas par drošības krīzi.

"Fano", kaujinieku vienība bez oficiālas komandstruktūras, atbalstīja federālo karaspēku divus gadus ilgajā pilsoņu karā kaimiņos esošajā Tigrejas reģionā, kas pagājušā gada novembrī beidzās ar pamieru. Taču attiecības ir pasliktinājušās, jo daži reģionā uzskata, ka valsts valdība neņem vērā Amharas drošību.

Ārkārtas stāvoklis valdībai ļauj noteikt ceļu bloķēšanu, traucēt transporta pakalpojumus, noteikt komandantstundu un konkrētos apgabalos ļauj varu kontrolēt militārpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!