Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Augsta ranga Etiopijas amatpersona apsūdzēja kaujiniekus valsts Amhāras reģionā centienos gāzt reģionālo un federālo valdību pēc vairāku dienu kaujām, kuru rezultātā varas iestādes izsludināja ārkārtas stāvokli, raksta “Al Jazeera”.

Nedēļas nogalē turpinājās sadursmes starp "Fano" kaujiniekiem un Etiopijas Nacionālajiem aizsardzības spēkiem (ENDF). Amharas otrās lielākās pilsētas Gondaras iedzīvotāji sacīja, ka svētdien sākās smago ieroču apšaude, kas bija dzirdama līdz pirmdienas rītam.

Konflikts ātri kļuvis par Etiopijas nopietnāko drošības krīzi kopš divus gadus ilgā pilsoņu kara Tigrejas reģionā, kas atrodas kaimiņos Amharai, un beidzās novembrī.

Etiopijas nacionālā izlūkdienesta ģenerāldirektors Temesgens Tirunehs, kurš bija iecelts par atbildīgo ārkārtas stāvokļa ieviešanā, atzina, ka "Fano" kaujinieki ir ieņēmuši dažas pilsētas un rajonus. "Šie laupīšanas spēki darbojas ar mērķi un nodomu ar spēku gāzt reģionālo valdību un pēc tam vērsties pret federālo sistēmu," sacīja Temesgens komentāros, ko svētdienas vakarā pārraidīja ar valsts valdību saistīts medijs.

Ārkārtas stāvokļa izsludināšana dod drošības dienestiem tiesības noteikt komandantstundu, ierobežot pārvietošanos, aizliegt nēsāt ieročus un asus priekšmetus, aizliegt publiskas pulcēšanās un veikt arestus un kratīšanas bez orderiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!