Foto: AP/Scanpix/LETA

Viena no Eiropas lielvalstīm Ukrainas vajadzībām iegādājusies desmitiem lietotus "Leopard 1" tankus, kas reiz piederējuši Beļģijai, atsaucoties uz ieroču tirgotāja paziņojumu, vēsta medijs "The Guardian".

Privātā aizsardzības uzņēmuma "OIP Land Systems" izpilddirektors Fredijs Verslujs paziņoja medijam, ka viņš kādai no Eiropas valstīm pārdevis 49 "Leopard 1" tankus. Uzņēmuma pārstāvis gan norādīja, ka konfidencialitātes dēļ nedrīkst nosaukt, kura valsts šos tankus iegādājusies, kā arī par kādu summu šī iegāde notikusi.

Tomēr varētu paiet pat seši mēneši līdz tanki nonāks kaujas laukā Ukrainā, uzsvēra Verslujs.

Uzņēmums iepriekš iegādājies 50 "Leopard" tankus – katru par 37 000 eiro. Beļģija tos 2014. gadā pārstāja lietot, atsaucoties uz plašāku rietumu valstu tendenci samazināt drošības izdevumus.

Ar vienošanos cieši saistīts anonīms avots mediju informēja, ka tankus iegādājies "viens no galvenajiem Vācijas aizsardzības spēlētājiem". Vācijas laikraksts "Handelsblatt" otrdien, 8. augustā, ziņoja, ka tankus nopircis vācu bruņojuma ražotājs "Rheinmetall", kas lielāko daļu no tiem plānojis sagatavot eksportam uz Ukrainu. Šos apgalvojumus gan nav apstiprinājis ne pats uzņēmums, ne Vācijas Aizsardzības ministrija.

Verslujs piebilda, ka liela daļa no tankiem tiks izmantoti rezerves daļām, savukārt pārējos atjaunos un nosūtīs uz Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!