Foto: EPA/Scanpix/LETA

Indonēzijas galvaspilsēta Džakarta šajā nedēļā ierindojās pasaules piesārņotāko pilsētu saraksta pirmajā vietā, atsaucoties uz Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju uzņēmumu "IQAir", ziņo aģentūra "Reuters".

"IQAir" dati liecina, ka Džakarta, kurā dzīvo vairāk nekā 10 miljoni iedzīvotāju, gandrīz katru dienu reģistrē neveselīgu gaisa piesārņojuma līmeni. Kopš maija Indonēzijas galvaspilsēta regulāri ierindojusies 10 pasaules piesārņotāko pilsētu sarakstā.

Pilsētas iedzīvotāji jau ilgu laiku sūdzas par par piesārņoto gaisu, ko radījusi pilsētas satiksme, rūpnieciskajiem dūmiem un ogļu spēkstacijām. Daļa no šiem cilvēkiem 2021. gadā tiesā iesniedza civilprasību, pieprasot rīcību no valdības gaisa piesārņojuma kontrolēšanai.

Tiesā toreiz lēma, ka prezidentam Džoko Vidodo jānosaka valsts gaisa kvalitātes standarti, lai aizsargātu cilvēku veselību. Savukārt veselības ministram un Džakartas gubernatoram jāizstrādā stratēģijas gaisa piesārņojuma kontrolei.

Tomēr, kā skaidro gaisa kvalitātes lietotnes "Nafas Indonesia" līdzdibinātājs Neitans Rostendijs, gaisa piesārņojuma līmenis turpina pasliktināties. "Mēs veicam vairāk nekā 20 000 elpas vilcienu dienā. Ja mēs katru dienu uzņemam piesārņotu gaisu, tas varētu izraisīt elpceļu un plaušu slimības, pat astmu. Tas var ietekmēt bērnu attīstību vai pat mentālo veselību," uzsvēra uzņēmuma pārstāvis.

Otrdien, 8. augustā, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Vidodo paziņoja, ka risinājums gaisa piesārņojumam ir galvaspilsētas pārvietošana no Džakartas uz Nusantaru, ko valdība šobrīd būvē Borneo salā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!