Foto: AP/Scanpix/LETA

Nigēras hunta paziņojusi, ka gāztajam, demokrātiski ievēlētajam valsts prezidentam Mohamedam Bazumam varētu izvirzīt apsūdzības "valsts nodevībā" un valsts drošības graušanā, ziņo medijs "The Guardian".

Svētdien, 13. augustā, vakara uzrunā valsts televīzijā huntas pārstāvis pulkvežmajors Amadū Abdramane paziņoja, ka militārais režīms "ir ievācis nepieciešamos pierādījumus, lai gāzto prezidentu un viņa vietējos un ārvalstu līdzdalībniekus sauktu pie atbildības kompetentajās valsts un starptautiskajās iestādēs par valsts nodevību, kā arī Nigēras iekšējās un ārējas drošības graušanu".

Kopš apvērsuma Bazums un viņa ģimene piespiedu kārtā tiek turēts mājas arestā prezidenta pilī valsts galvaspilsētā Niamejā. Iepriekš ziņots, ka vairāki ārvalstu pārstāvji izteikuši bažas par prezidenta veselību. Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena (ECOWAS) apgalvo, ka militārie spēki Bazumu tur sagūstītu necilvēcīgos apstākļos tumsā, bez tīra ūdens un pienācīgas medicīniskās palīdzības.

Hunta šos apgalvojumus svētdienas televīzijas uzrunā noliedza, apgalvojot, ka Rietumāfrikas politiķi un starptautiskie partneri īsteno dezinformācijas kampaņu, lai diskreditētu Nigēras bruņotos spēkus.

ECOWAS aizvadītajā nedēļā paziņoja par reģionālās rezerves spēku "aktivizēšanu", lai atjaunotu konstitucionālo kārtību apvērsuma skartajā valstī. Tomēr vēl nav zināms, kad un vai šie spēki tiks nosūtīti uz Nigēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!