Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija ir apņēmusies atjaunot savas armijas kaujas spējas un uzbrukuma potenciālu, tāpēc okupantu spēku vadība iecerējusi radīt veselu virkni jaunu militāro formējumu – desanta pulkus, divīzijas, mehanizētās brigādes, atsaucoties uz Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GUR) pārstāvi Vadimu Skibicki, vēsta aģentūra UNIAN.

Ukrainas militārā izlūkdienesta rīcībā ir dati par agresorvalsts nodomu veikt jaunu mobilizācijas vilni, viņš skaidro.

"Saskaņā ar mūsu vērtējumu Kremlī plāno karam Ukrainā mobilizēt vairākus simtus tūkstošus cilvēku. Lai realizētu šo plānu un noturētu to, ko Krievija okupējusi, kā arī turpinātu militāro spiedienu pret mūsu valsti, ienaidniekam ir nepieciešama ne tikai mobilizācija, bet arī laiks karavīru sagatavošanai un apgādāšanai," stāsta Skibickis.

Masveida mobilizācija Putina režīmam ir nepatīkams lēmums, taču cita risinājuma viņiem nav. Kremlī "tam gatavojas jau sen", viņš uzskata.

"Valsts-agresors jau pieņēma virkni likumu un normatīvo aktu, kas padara bargākus sodus par neierašanos kara komisariātos un izvairīšanos no mobilizācijas. Tāpat Krievijā palielināja iesaukuma vecumu, bet pašu pavēsti uz karu tagad nosūta elektroniskā formātā," atzīmē GUR pārstāvis.

Skibickis atgādina, ka krieviem, kas nav pastrādājuši kara noziegumus un nevēlas piedalīties karā pret Ukrainu, ir garantēta aizsardzība projekta "Gribu dzīvot" ietvaros tiem, kas brīvprātīgi padodas gūstā.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!