Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja trešdien apgalvoja, ka ASV karavīrs, kurš pagājušajā mēnesī šķērsoja Korejas robežu, darījis to, jo bijis vīlies amerikāņu sabiedrības nevienlīdzībā un uz rasi balstītā diskriminācijā tās armijā, raksta "Associated Press" (AP).

Tas bija pirmais Ziemeļkorejas oficiālais komentārs par Trevisu Kingu, kurš bija dienējis Dienvidkorejā un 18. jūlijā pārbēga uz totalitāro valsti pierobežas vizītes laikā.

Oficiālā Korejas Centrālā ziņu aģentūra (KCNA) norādīja, ka Kings viņiem pateicis, ka ir nolēmis doties uz Ziemeļkoreju jo viņš bijis neapmierināts ar "necilvēcīgu izturēšanos un rasu diskrimināciju ASV armijā". Ziņojumā teikts, ka Kings arī pauda gatavību meklēt patvērumu Ziemeļkorejā vai kādā trešajā valstī, sakot, ka viņš "bija vīlies nevienlīdzīgajā Amerikas sabiedrībā".

Ziņojumā teikts, ka Ziemeļkorejas izmeklēšana par Kinga "nelegālo" ieceļošanu turpināsies.

Pārbaudīt Ziemeļkorejas valsts medijos Kingam piedēvēto komentāru autentiskumu nav iespējams. KCNA ir valsts kontrolēts propagandas medijs, un tās saturs ir rūpīgi kalibrēts, lai atspoguļotu Ziemeļkorejas oficiālo nostāju. Viens no Phenjanas politikas un publisko vēstījumu pīlāriem ir ideja, ka ASV ir šīs valsts ļaunākais ienaidnieks. Attiecīgi Savienotās Valstis nomelnojoši izteikumi un naratīvi KCNA slejās un sižetos nav retums.

Kāda ASV Aizsardzības departamenta amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, sacīja, ka ASV nav iespējas pārbaudīt Ziemeļkorejas apgalvojumus par Kingu. Amatpersona norādīja, ka Pentagons strādā, lai panāktu Kinga atgriešanos ASV.

"Šī ir 100% Ziemeļkorejas propaganda savā elementā. Kingam kā Amerikas pilsonim, kurš tiek turēts Ziemeļkorejā, nav nekādas ietekmes uz to, kā [Ziemeļkoreja] izvēlas savu stāstījumu," sacīja Sū Kims, Virdžīnijas konsultāciju uzņēmuma LMI eksperts un bijušais CIP analītiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!