Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV mudinājušas Irānu pārtraukt bruņotu bezpilota lidaparātu pārdošanu Krievijai. Aicinājums saistāms ar diskusijām par plašāku nerakstītu vienošanos starp Vašingtonu un Teherānu, lai mazinātu spriedzi starp valstīm, atsaucoties uz medija "Financial Times" trešdienas ziņu, vēsta aģentūra "Reuters".

Vašingtona spiež Irānu pārtraukt "Shahed" dronu un to rezerves daļu pārdošanu Krievijai, ko Maskava izmanto agresijā pret Ukrainu, teikts ziņojumā, kurā citēta anonīma Irānas amatpersona un vēl divi avoti. Baltais nams un Irānas Ārlietu ministrija ziņas vēl pagaidām nav komentējuši.

Aģentūra uzsver, ka ziņas izskan laikā, kad Vašingtona un Teherāna cenšas mazināt nesaskaņas un atsākt plašākas sarunas par Irānas kodolprogrammu. Otrdien, 15. augustā, ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens paziņoja, ka viņš atzinīgi vērtētu jebkādus Irānas centienus, lai mazinātu tās pieaugošos kodoldraudus.

Aizvadītajā nedēļā ASV un Irāna uzsāka arī sarunas par ieslodzīto apmaiņas darījumu. "Financial Times" norāda, ka Irāna no cietuma mājas arestā pārvietojusi vismaz četrus valstī aizturētos ASV pilsoņus. Aģentūra informēta, ka šāda rīcība varētu būt saistāma ar Teherānas centieniem panākt vienošanos saistībā ar Dienvidkorejā iesaldētiem Irānas līdzekļiem sešu miljardu ASV dolāru apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!