Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas ģenerālis Genādijs Židko, kuru atstādināja pēc īsa Kremļa karaspēka komandēšanas Ukrainā, trešdien Maskavā nomira 57 gadu vecumā, raksta "Politico".

Židko miris "pēc ilgstošas slimības", paziņojis Krievijas reģiona līderis.

Ģenerālis vadīja Krievijas karaspēku, kas iebruka Ukrainā no 2022. gada maija, līdz pagājušajā vasarā tika atstādināts no amata "par neveiksmēm militāro operāciju laikā", toreiz ziņoja BBC.

Viņu nomainīja Sergejs Surovikins, kas pazīstams arī kā "ģenerālis Armagedons". Surovikins, kurš esot bijis algotņu grupējuma "Vagner" līdera Jevgēņija Prigožina sabiedrotais, vēlāk arī tika atstādināts un šobrīd atrodoties mājas arestā.

Eiropas Savienība (ES), ASV un Apvienotā Karaliste bija noteikušas sankcijas pret Židko par viņa lomu Kremļa pilna mēroga iebrukumā Ukrainā, kur viņš izvietoja karaspēku, tostarp nepilngadīgos, lai uzsāktu Krievijas agresijas karu.

Židko ir otrais šonedļ mirušais Krievijas ģenerālis. Otrdien Genādijs Lopirevs nomira cietumā no nenoteiktas slimības, paziņoja cietuma uzraudzības amatpersona, uz kuras ziņoto atsaucas "Radio Brīvā Eiropa". Viņš tika arestēts 2016. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!