Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV izlūkdienesti prognozē, ka Ukrainai pašreiz notiekošā pretuzbrukuma ietvaros neizdosies sasniegt stratēģiski nozīmīgo Melitopoles pilsētu, laikrakstam "Washington Post" atklājušas personas, kurām ir pieeja klasificētos dokumentos izteiktām Savienoto Valstu aplēsēm.

Ja šī prognoze apstiprinātos, tas nozīmētu, ka Ukrainai nebūs izdevies realizēt vienu no pretuzbrukuma galvenajiem mērķiem – pārraut Krievijas sauszemes tiltu uz okupēto Krimas pussalu.

Drūmais novērtējums ir balstīts uz Krievijas prasmi aizstāvēt okupēto teritoriju ar mīnu lauku un ierakumu falangu. Tāpat šāds iznākums, visticamāk, radīs nepatīkamas diskusijas Kijivā un Rietumu galvaspilsētās par to, kāpēc pretuzbrukums, kurā izmantots vairākus miljardus vērts Ukrainas sabiedroto piešķirts bruņojums, nevainagojās ar cerētajiem panākumiem.

Ukrainas spēki, kas virzās uz Melitopoli no vairāk nekā 80 kilometru attālumā esošās Robotinas, paliks vairākus kilometrus ārpus okupētās dienvidu pilsētas, paziņoja ASV amatpersonas. Šim ziņojumam intervētās ASV, Rietumu un Ukrainas valdības amatpersonas vēlējās palikt anonīmas, lai apspriestu šāda rakstura jautājumus, uzsver medijs.

Melitopole ir ļoti svarīga Ukrainas pretuzbrukumam, jo tā tiek uzskatīta par vārtiem uz Krimu. Pilsēta atrodas divu svarīgu lielceļu un dzelzceļa līnijas krustojumā, kas ļauj Krievijai pārvietot militārpersonas un aprīkojumu no pussalas uz citām okupētajām teritorijām Ukrainas dienvidos.

Ukraina uzsāka pretuzbrukumu jūnija ievadā, cerot atkārtot tās satriecošos panākumus pagājušā gada rudenī, kad tā padzina okupantus no plašām teritorijām Harkivas apgabalā. Taču pirmajā kauju nedēļā Ukraina cieta lielus zaudējumus pret Krievijas labi sagatavoto aizsardzību, neskatoties uz to, ka tās rīcībā bija Rietumu militārā tehnika, tostarp ASV "Bradley" kaujas transportlīdzekļi, Vācijā ražotie tanki "Leopard 2" un specializētās atmīnēšanas mašīnas.

ASV, Lielbritānijas un Ukrainas militārpersonu vadītās kopīgās kara spēles paredzēja šādus zaudējumus, taču prognozēja, ka Kijiva šos upurus pieņems kā cenu par Krievijas galvenās aizsardzības līnijas caurduršanu, sacīja ASV un Rietumu amatpersonas. Tomēr Ukraina izvēlējās apturēt zaudējumus kaujas laukā un pāriet uz taktiku, kas paļaujas uz mazākām vienībām, lai virzītos uz priekšu dažādās frontes zonās.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ceļš uz Melitopoli ir ārkārtīgi sarežģīts, un pat tuvāku pilsētu, piemēram, Tokmakas, atgūšana būs sarežģīta, sacīja Robs Lī, "Foreign Policy Research Institute" militārais analītiķis. "Krievijai ir trīs galvenās aizsardzības līnijas un pēc tam nocietinātas pilsētas," viņš teica. "Tas nav tikai jautājums par to, vai Ukraina var pārvarēt vienu vai divas no tām, bet vai viņi var pārvarēt visas trīs un vai viņiem būs pietiekami daudz spēku pēc zaudējumiem, lai sasniegtu kaut ko nozīmīgāku, piemēram, Tokmakas ieņemšanu vai kaut ko vairāk."

ASV amatpersonas noraida kritiku, ka iznīcinātāji F-16 vai tālāka darbības rādiusa raķešu sistēmas, piemēram, ATACMS, būtu radījušas citu iznākumu. "Problēma joprojām ir Krievijas galveno aizsardzības līniju pārraušana, un nav pierādījumu, ka šīs sistēmas būtu bijušas panaceja," sacīja augsta līmeņa Vašingtonas administrācijas amatpersona. Tiesa, vairāki Rietumu analītiķi iepriekš pauduši, ka šādas sistēmas Ukrainai būtu lieti noderējušas pretuzbrukumā, tostarp okupantu aizsardzības līniju iznīcināšanā.

ASV amatpersonas sacīja, ka Pentagons vairākas reizes ieteica Ukrainai koncentrēt lielu spēku masu vienam izrāviena punktam. Lai gan Ukraina izvēlējās citu stratēģiju, amatpersonas norādīja, ka šāds lēmums ir Kijivas pārziņā, ņemot vērā lielos upurus, kas jācieš tās spēkiem.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba ceturtdien atzina Ukrainas pretuzbrukuma lēno gaitu, taču sacīja, ka Kijiva nepārtrauks kaujas, kamēr netiks atgūta visa tās zeme. "Mums ir vienalga, cik ilgi tas aizņem," viņš sacīja ziņu aģentūrai AFP.

Analītiķi saka, ka izaicinājumi, ar kuriem saskārusies Ukraina, ir daudzšķautņaini, taču gandrīz visi ir vienisprātis, ka Krievijas spējas nosargāt okupēto teritoriju izrādījušās lielākas par sākotnēji prognozēto.

Jaunais izlūkdienestu novērtējums saskan ar slepenu ASV februāra prognozi, kas norāda, ka aprīkojuma un spēku trūkums var nozīmēt, ka pretuzbrukums "ļoti atpaliks" no Ukrainas mērķa līdz augustam pārraut sauszemes tiltu uz Krimu.

Kāda ASV aizsardzības amatpersona sacīja, ka ir iespējams, ka Ukraina varētu pārkāpt vēsturiskās normas un turpināt pretuzbrukumu visu ziemu, kad visi karadarbības uzturēšanai nepieciešamie uzdevumi kļūst daudz grūtāki. Tomēr kas tāds būtu atkarīgs no vairākiem svarīgiem faktoriem, piemēram, karavīru skaita, kas nepieciešams pēc smagas kauju sezonas. Tas būtu atkarīgs arī no tā, cik daudz specializētā aprīkojuma un aukstā laika apģērba ukraiņiem ir pa rokai, sacīja aizsardzības amatpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!