Foto: EPA/Scanpix/LETA

Nigēras huntas līderis Omars Tčiani solījies trīs gadu laikā Rietumāfrikas valsti atgriezt civilajā pārvaldībā, ziņo raidsabiedrība BBC.

Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena (ECOWAS) trīs gadu priekšlikumu noraidīja: "Kopiena nepieņems nekādu ilgstošu pāreju šajā reģionā. Viņiem vienkārši ir jāgatavojas varu nodot pēc iespējas īsākā laika periodā," īsi pēc tikšanās ar huntu komentēja kopienas politisko jautājumu, miera un drošības komisārs Abdels Fatau Musahs. Viņš skaidroja, ka militārais aspekts joprojām paliek aktuāls.

"Jo ātrāk viņi atdos varu atpakaļ civiliedzīvotājiem un koncentrēsies uz viņu primāro atbildību, kas ir aizstāvēt Nigēras teritoriālo integritāti, jo labāk," uzsvēra Musahs.

Huntas līderis par priekšlikumu paziņoja tikšanās laikā ECOWAS. Ekonomiskā kopiena svētdien, 20. augustā, Nigēras galvaspilsētā Niamejā tikās ar gāzto prezidentu Mohamedu Bazumu, kā arī aizvadīja sarunas ar pašpasludināto līderi Tčiani. Līderis paziņoja, ka Nigēra karu nevēlas, tomēr aizstāvēs sevi pret jebkādu ārvalstu intervenci.

"Ja pret mums tiks veikts uzbrukums, tā nebūs pastaiga parkā kā daži cilvēki uzskata," paziņojumā televīzijā svētdien izteicās Tčiani. Viņš arī kritizēja ekonomiskās kopienas piemērotās sankcijas, tās raksturojot kā "nelikumīgas un necilvēcīgas": "Sankcijas nav piemērotas ar mērķi rast risinājumu, bet lai nospiestu mūs uz ceļiem un pazemotu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!