Foto: EPA/Scanpix/LETA
Pirmdien, 21. augustā, Centrālamerikas parlaments nobalsoja par vairāk nekā divdesmit gadu ilgušas sadarbības pārtraukšanu ar Taivānu. Reģions līdzšinējo novērotāju plāno aizstāt ar Ķīnu, kuras strauji pieaugošā ekonomiskā ietekme Latīņamerikā pakāpeniski grauj Taipejas globālo stāju, ziņo aģentūra "Reuters".

Sešu nāciju parlaments tikās Nikaragvas galvaspilsētā Managvā, kur vietējie likumdevēji izvirzīja priekšlikumu parlamenta darbībā iesaistīt Ķīnu, kura demokrātiski pārvaldīto Taivānu uzskata par savu teritoriju.

Pēc šī balsojuma Taivānas Ārlietu ministrija nekavējoties paziņoja, ka ir nolēmusi izstāties no vienošanās par novērotājas statusu. Valsts uzsvēra, ka lēmums pieņemts, lai saglabātu tās "nacionālo cieņu". Taipeja arī nosodīja Ķīnu un tās centienus apspiest Taivānas starptautisko līdzdalību.

Paziņojumā Centrālamerikas parlaments atsaucās uz Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) 1971. gadā pieņemto rezolūciju. ANO Ģenerālā asambleja rezolūcijā uzsvēra, ka "Taivāna tiek uzskatīta par Ķīnas provinci, līdz ar to tā tiek diskvalificēta no dalības kā neatkarīga valsts".

Pekina ir ievērojami palielinājusi tās ietekmi reģionā. Ar Taivānu diplomātiskās attiecības jau ir pārtraukušas Nikaragva, Salvadora, Panama, Dominikāna un Hondurasa. Gvatemala ir vienīgā Centrālamerikas valsts, kas joprojām atzīst Taivānu kā neatkarīgu valsti.

Arī Beliza un Paragvaja joprojām saglabā attiecības ar Taivānu. Tomēr ASV amatpersonas uzskata, ka Paragvaja varētu būt nākamā valsts reģionā, kura paziņos par lojalitātes maiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!