Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Japāna piektdien, 25. augustā, aicināja savus Ķīnā dzīvojošos pilsoņus saglabāt piesardzību un skaļi nerunāt sabiedriskās vietās. Paziņojums seko pēc tam, kad Ķīna publiski nosodīja Japānu par tās lēmumu Klusajā okeānā ielaist radioaktīvu ūdeni no Fukušimas atomelektrostacijas (AES), ziņo aģentūra "Reuters".

Pekina nu jau mēnešiem ilgi Japānas lēmumu par Fukušimas AES notekūdeņu palaišanu sauc par savtīgu, kā arī kaitīgu videi un cilvēka veselībai, lai gan Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) to ir atzinusi par drošu.

Īsi pēc ceturtdienas paziņojuma Ķīna lēma par vispārēju aizliegumu jūras velšu importam no Japānas, radot vēl lielāku spriedzi starp abām valstīm.

"Kad ejiet ārā, mēģiniet būt piesardzīgi, tai skaitā bez vajadzības skaļi nerunājiet japāņu valodā," teikts Japānas vēstniecības brīdinājumā, kas piektdien tika publicēts tās mājaslapā. Ziņojumā varasiestādes arī ieteikušas Japānas pilsoņiem "īpašu uzmanību pievērst vēstniecības apkārtnei", ja plānos ir to apmeklēt.

Japānas konsulāts Honkongā izdeva brīdinājumu par protestiem saistībā ar notekūdeņu ielaišanu okeānā. Ielās izgājuši ap 100 demonstrantu.

Savukārt Dienvidkorejā jau kopš trešdienas, 23. augusta, opozīcija un pilsoniskās grupas visā valstī uzsāka protestus pēc Japānas paziņojuma par ūdens palaišanu okeānā.

Japānas vēstniecība izdeva paziņojumu, kurā aicināja valsts pilsoņus "uzvesties piesardzīgi" un izvairīties no "liekām nepatikšanām" saistībā ar protestiem, ko plānots rīkot pie vēstniecības. Ceturtdien Dienvidkorejas policija arestēja 16 demonstrantus, kuri iekļuva Japānas vēstniecībā Seulā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!