Foto: AFP/Scanpix/LETA

Svētdien, 27. augustā, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, reaģējot uz ASV senatora Lindsija Greiema aicinājumiem izsludināt parlamenta vēlēšanas 2024. gadā, komentējis, ka balsošana varētu notikt, ja vēlēšanas apmaksās sabiedrotās valstis, tās apstiprinās likumdevēji un visiem būs iespēja ierasties uz vēlēšanu iecirkņiem, ziņo aģentūra "Reuters".

Ukrainā vēlēšanas rīkot nav iespējams saskaņā ar izsludināto karastāvokli, ko pagarina ik pēc 90 dienām. Šobrīd tas ir pagarināts līdz 15. novembrim. Parlamenta vēlēšanām būtu jānorisinās oktobrī, savukārt prezidenta vēlēšanām būtu jānotiek 2024. gada martā.

23. augustā Kijivā viesojās vadošie ASV likumdevēji, tai skaitā Greiems, kurš slavēja Ukrainas cīņu pret okupantiem. Tomēr viņš uzsvēris nepieciešamību Ukrainai pierādīt, ka tā ir atšķirīga, sarīkojot vēlēšanas kara laikā.

Zelenskis intervijā Ukrainas televīzijā apgalvojis, ka šādu iespēju ar ASV senatoru ir apspriedis, tai skaitā jautājumu par finansējumu un nepieciešamību mainīt likumu. "Es Greiemam sniedzu ļoti vienkāršu atbildi. Viņš ar to bija ļoti apmierināts. Jā, ja mūsu likumdevēji ir gatavi to darīt," skaidroja Zelenskis.

Viņš intervijā arī komentēja, ka miera laikā vēlēšanas izmaksājušas 135 miljonus ASV dolāru: "Es nezinu, cik daudz vajag kara laikā. Tāpēc es viņam teicu, ja ASV un Eiropa nodrošinās finansiālu atbalstu... Es neņemšu naudu no ieročiem un nedošu vēlēšanām. Tas arī ir noteikts likumā."

Zelenskis arī uzsvēris, ka vēlēšanu gadījumā novērotājiem būtu jādodas uz frontes līniju: "Es viņam teicu: Jums un man vajadzētu sūtīt novērotājus uz fronti, lai mums un visai pasaulei būtu likumīgas vēlēšanas." Ukrainas prezidents informēja, ka valstij būtu nepieciešama palīdzība, lai miljoniem iedzīvotāju ārzemēs būtu iespēja balsot.

Zelenskis sacīja, ka balsošanā būtu jāiekļauj tie, kuri šobrīd cīnās pret Krievijas agresiju: "Šodien viņi aizstāv šo demokrātiju. Nedot viņiem iespēju balsot kara dēļ – tas būtu negodīgi. Tādēļ es esmu bijis pret vēlēšanām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!