Fоtо: EPA/Scanpix/LETA

Afganistānā varu pārņēmušais islāmistu grupējums "Taliban", kurš liedzis sievietēm iespēju studēt augstskolās, neļauj arī izbraukt un izglītošanos turpināt vai sākt ārzemēs, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Taliban" varu Afganistānā pārņēma 2021. gadā, tam sekoja dažādas represijas un brīvību ierobežošana, tostarp liegta iespēja sievietēm strādāt un studēt, bet meitenēm atļauts iet skolā tikai līdz sestās klases vecumam.

Reaģējot uz šiem aizliegumiem, Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) miljardieris Halafs Ahmads al Habtūrs 2022. gada decembrī izsludināja stipendiju afgāņu sieviešu studijām Dubaijas Universitātē. BBC norāda, ka šo stipendiju jau ieguvušas 100 afgāņu sievietes un vairākas ārzemēs dzīvojošas afgāņu studentes jau devušās uz AAE.

Tomēr vismaz 60 Afganistānā dzīvojošām meitenēm, kas ieguvušas stipendiju, Kabulas lidostā liegta izbraukšana no valsts, raksta medijs.

"Kad "Taliban" amatpersonas apskatīja mūsu biļetes un studentu vīzas, viņi teica, ka meitenēm nav atļauts doties prom no Afganistānas ar studentu vīzām," BBC citē 20 gadus veco afgānieti Natkai, kura 23. jūlijā ieradās lidostā.

"Taliban" ir aizliedzis sievietēm ceļot vienatnē bez vīriešu pavadoņiem, tomēr šoreiz no konkrētās lidmašīnas Tikumības ministrijas darbinieki izveduši arī trīs studentes, kas bija kopā ar pavadoņiem, žurnālistiem atklāja Natkai.

To, ka jaunās sievietes nav izlaistas no Afganistānas, apstiprina arī Dubaijas Universitāte un al Habtūrs.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !