Foto: kadri no video

Ukrainas 47. atsevišķās mehanizētās brigādes karavīrs ar kaujas segvārdu Maestro vairāk nekā mēnesi pavadījis okupētajā Robotinē, pirms ukraiņu spēki ciematu atbrīvoja, paziņojis militāras vienības preses centrs.

Robotine atrodas Zaporižjas apgabalā un ir svarīgs punkts Ukrainas pretuzbrukumā dienvidu virzienā. Kijiva oficiāli par Robotines atbrīvošanu paziņoja 28. augustā.

47. brigādes publicētajā video Maestro stāsta, ka ir pirmais ukraiņu karavīrs, kurš iegāja Robotinē – tas noticis 22. jūnijā pēc kārtējā uzbrukuma, kura laikā viņš zaudējis savus kaujas biedrus.

Karotājs stāsta, ka uzbrukuma laikā okupantiem granātas sprādziens viņu daļēji apracis un virsū viņam uzkritis ievainots biedrs. Okupanti ievainoto karavīru nošāvuši, lode izgājusi cauri un apstājusies Maestro ķiverē. "Mani izglāba ķivere," viņš stāsta.

Glābdamies no sekojošas apšaudes, viņš pār klaju lauku nonācis krūmu joslā, kur līdz nedēļai pavadījis kādā bedrē, ēzdams ogas. Pēc tam, pārlienot posmu pa posmam, viņš nokļuvis pašā Robotinē, kur slēpies šķūņos un pamestās mājās, meklējot sev ēdienu.

"Vienreiz mani pamanīja. Viņi bija divi. Viņi staigāja un meklēja mani, bet es paslēpos dārzā. Un jaunākais no moskaļiem jautāja: Bet ko mēs ar viņu darīsim? Vecākais atbildēja: Nošaušana uz vietas. Viņi mani neatrada – paveicās," stāsta Maestro.

Karotājs atklāj, ka visvairāk baidījies no nonākšanas gūstā un turējis gatavībā patronu. "Pats sevi, nezinu, vai varētu, bet patronu nēsāju līdzi. Gūstā nepadotos," viņš uzsver.

Izkļūt no ciema viņam izdevies vairāk nekā pēc mēneša – 24. augustā, kad Robotinē ienāca Ukrainas vienības ar kājnieku kaujas mašīnām "Bradley".

Ukrainas pretuzbrukums rit kopš jūnija sākuma.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!