Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ikgadējās stratēģiskās militārās mācības "Zapad", kas parasti tiek aizvadītas septembrī un ir lielākie militārie manevri agresīvajā kaimiņvalstī, šogad nenotiks, paziņojis Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

"Nē, šogad mums mācības ir Ukrainā," atsaucoties uz Šoigu teikto, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

"Zapad" ir ikgadējas Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības, kurās, kā novērojuši eksperti, iepriekš izspēlēti dažādi pret Rietumu kaimiņvalstīm vērsti scenārij. "Zapad" mācības notika arī PSRS laikos, piemēram, 1981. gadā, kad PSRS demonstrēja spēku Polijai, kurā bija sākusies "Solidaritātes" kustība, un Rietumiem.

Par to, ka šogad vērienīgās "Zapad" mācības varētu nenotikt, 28. augustā jau ziņoja Lielbritānijas militārais izlūkdienests. Briti lēsa, ka mācību atcelšanas iemesls varētu būt nepietiekams pieejamo karavīru un tehnikas skaits, kā arī bažas, ka demonstratīvas mācības kara laikā varētu izsaukt iekšējo kritiku pašā Krievijā.

Britu izlūki atgādina, ka kopš 2021. gada okupanti katru otro gadu "Zapad" mācības rīkoja tieši Krievijas rietumos. Par apmācību prioritāti pēdējos gados kļuvuši it kā draudi no NATO un stāšanās tiem pretī.

Krievijas zemais sniegums Ukrainā liecina par to, ka šīm apmācībām ir bijusi ierobežota vērtība un tās, galvenokārt, bijušas tikai šova elements, norādīts ziņojumā.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!