Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas Bruņotie spēki saņēmuši Vācijā uz jaunas ražošanas līnijas izgatavotu munīciju pašgājēja pretgaisa aizsardzības sistēmām (SPAAG) "Gepard", paziņojusi Vācijas Aizsardzības ministrija. Iepriekš bija problēmas apgādāt šos ieročus ar munīciju, jo to ražoja Šveicē, kuras valdība nepiekrīt lādiņu nosūtīšanai uz Ukrainu.

Jaunā ražošanas līnija uzcelta "ambiciozos termiņos, tāpēc varēja notikt pirmā ar pieciem cipariem rakstāma lādiņu daudzuma piegāde Ukrainai", teikts paziņojumā.

Ražošanu izdevies uzsākt ātri un bez birokrātiskiem kavēkļiem, uzsver Vācijas Aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss.

"Mēs vēlreiz parādām, ka uz Vāciju var paļauties. Mēs turpināsim atbalstīt Ukrainu tajās jomās, kas ir mūsu stiprā puse: artilērija, munīcija un sauszemes pretgaisa aizsardzība," tā ministrs.

Vācijas piegādātās "Gepard" sistēmas Ukrainā sevi pierādījušas kā efektīvas pret Irānas parauga kamikadze droniem. Tomēr problēmas radīja munīcijas trūkums šīm sistēmām, jo neitrālā Berne 2022. gadā aizliedza Berlīnei piegādāt Kijivai Šveicē ražoto munīciju.

Šogad aprīlī Vācijas aizsardzības ministrijas amatpersonas "Delfi" atklāja, ka šī problēma tiek risināta, plānojot nepieciešamās munīcijas ražošanu Vācijā. Reportāža no Berlīnes te un šeit.

2023. gada februārī Pistoriuss informēja, ka munīcijas ražošana tiks uzticēta uzņēmumam "Rheinmetal AG". Noslēgtais līgums paredz aptuveni 300 000 lādiņu piegādi, bet pirmo munīcijas partiju izdevies piegādāt Ukrainai mazāk nekā septiņu mēnešu laikā kopš vienošanās noslēgšanas.

Vācija Ukrainai nodevusi 46 "Gepard" un vēl sešas sistēmas tiek gatavotas nosūtīšanai.

Pašgājēja pretgaisa aizsardzības sistēma (SPAAG) "Gepard" ir septiņdesmito gadu ierocis, kas paredzēts zemu lidojošu objektu notriekšanai. Divi 35 milimetru kalibra lielgabali var satriekt mērķus līdz 5,5 kilometru attālumā.

"Gepard" sistēma ir būvēta uz tanka "Leopard 1" platformas, kas nodrošina manevrētspēju un aizsardzību ekipāžai, lai kaujas laukā sniegtu tuvas darbības pretgaisa aizsardzību mehanizētām vienībām.

"Gepard" kopš tā izstrādes sākuma sešdesmitajos gados un stāšanās dienestā septiņdesmitajos gados ir piedzīvojis vairākus uzlabojumus.

Kāpēc "Gepard" nav uzskatāms par tanku, kā to kļūdaini mēdz dēvēt, var lasīt šeit.

Nesaistīti ar filmā atklāto, Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs nedēļas nogalē paziņoja, ka Ukraina attīsta pati savus tālās darbības ieročus un tagad spēj sasniegt mērķus 1500 kilometru attālumā.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!