Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienībai (ES) jāpalīdz valstīm nostāties pret Vladimiru Putinu, sūtot skaidru vēstījumu par to izredzēm pievienoties ES, medijam "Politico" paudusi Francijas Eiropas ministre Lorensa Būna.

ES gatavojas potenciālam paplašināšanās vilnim, kas turpmākajos gados varētu radīt astoņas jaunas dalībvalstis, tostarp Ukrainu un sešas Balkānu nācijas. Vairākas no šīm valstīm bijušas pakļautas Krievijas ietekmes kampaņām, kuru mērķis ir vājināt atbalstu ES un turēt tās ārpus bloka, tāpēc ES ir jābūt "skaidrai un līdzsvarotai" attiecībā uz to, kas nepieciešams, lai tās pievienotos, sacīja Būna.

"Šajās [kandidātvalstīs] ir daudz dezinformācijas un iejaukšanās. Tā ir problēma," izteicās ministre, piebilstot: "Vladimirs Putins līdzās savām teritoriālajām ambīcijām cenšas arī vājināt Eiropas Savienību. Tas ir faktors, kas mums jāņem vērā un pret to jācīnās."

Viņa norādīja, ka ES ir "jāpalīdz šīm valstīm, cik vien iespējams, cīnīties pret [Krievijas] ietekmes stratēģiju, vienlaikus ievērojot to suverenitāti".

Būnas komentāri izskanējuši nedēļu pirms Eiropas Komisijas prezidentes Urzulas fon der Leienas ikgadējās runas par stāvokli Eiropas Savienībā, kurā viņa sniegs sīkāku informāciju par plānotās ES paplašināšanās tempu un metodi.

ES jau ilgstoši nav absolūtas vienprātības par to, kad, vai un kā būtu jānotiek jaunu dalībvalstu uzņemšanai. Kandidātvalstis kopā ar jaunajām ES valstīm brīdina, ka valstu atstāšana sava veida "uzgaidāmajā telpā" bez skaidra ceļa uz pievienošanos patiešām sēs šķelšanos un nodrošinās iejaukšanās iespējas Putinam.

Kāds augsta ranga ES diplomāts, kurš vēlējās palikt anonīms, lai brīvi apspriestu paplašināšanos, sacīja, ka kopš pro-ES Maidana protestiem Ukrainā, Putins ir uzskatījis ES kandidāta statusu par mērķi saviem mēģinājumiem iedragāt Briseles un Rietumu ietekmi. Jebkāda pārmērīga kavēšanās vai otrā līmeņa statuss ceļā uz pilnīgu pievienošanos ES mudinātu Putinu mēģināt ietekmēt šādas valstis, sacīja diplomāts, kurš arī kritizēja Francijas prezidenta Emanuela Makrona priekšlikumu par vairāku ātrumu pievienošanos ES konceptu. Tas paredz, ka valstīm tiktu piešķirtas atsevišķas priekšrocības, pirms tās pievienojas blokam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!