Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nemiernieki Kongo Demokrātiskajā Republikā ap dvīņu meitenēm aplikuši jostu ar sprāgstvielām kā slazdu drošības spēkiem. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) ziņo, ka šis ir tikai viens no daudziem piemēriem par valstī pieaugošo vardarbību pret bērniem.

Abas gadu vecās meitenes atrastas ciematā Kivu ziemeļos. Reģionā, kur kaujinieku grupējums, kas pazīstams kā "Sabiedroto demokrātiskie spēki" (ADF), ir pastiprinājis savus uzbrukumus, paziņojis ANO Starptautiskais Bērnu fonds (UNICEF). Mīnu ekspertiem sprāgstvielas esot izdevies noņemt, izvairoties no detonēšanas, vēsta aģentūra "Reuters".

"Nodoms bija ar policijas vai Kongo militārpersonu ierašanos izraisīt sprādzienu pret drošības spēkiem," paziņoja UNICEF pārtāvis Kongo Grants Leitijs. Viņš skaidroja, ka pieaugošā improvizēto sprāgstvielu izmantošana ir tikai viena no vairākām tendencēm.

Vardarbība pret bērniem Kongo austrumu daļā esot sasniegusi nepieredzētu līmeni. "Ikdienā bērni tiek izvaroti un nogalināti. Bruņoti grupējumi viņus nolaupa, vervē un izmanto. Mēs zinām, ka mūsu rīcībā esošās ziņas ir tikai aisberga redzamā daļa," uzsvēra Leitijs.

ANO dati liecina, ka vardarbība Kongo DR ir izraisījusi vienu no pasaulē smagākajām un ilgstošākajām humānajām ārkārtas situācijām. Vairāk nekā 27 miljoni iedzīvotāju saskaras ar pārtikas trūkumu un vairāk nekā 5,5 miljoni ir bijuši spiesti pamest savas mājas. Vairāk nekā 2,8 miljoni bērnu cieš no krīzes smaguma.

Medijs informē, ka dvīņu māsas tagad atgūstas no nepietiekama uztura ANO centrā. Pēc tam meitenes ievietos audžu ģimenē. Viņu vecāki tikuši nogalināti uzbrukumā, kuru, domājams, sarīkoja ADF.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!