Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns ir apsolījis savu atbalstu Krievijai tajā, ko viņš raksturojis kā tās "cīņu pret imperiālismu", raksta medijs "Sky News".

Totalitārās valsts priekšstāvis trešdien aizvadīja tikšanos ar Krievijas prezidentu, agresoru Vladimiru Putinu. Ziemeļkorejas līderis slavēja Krieviju un Putinu par "svēto karu" pret "hegemoniskajiem spēkiem" – domājams, ka tā ir atsauce uz Rietumiem.

"Mēs vienmēr atbalstīsim prezidenta Putina un Krievijas vadības lēmumus (..) un būsim kopā cīņā pret imperiālismu," ar tulka starpniecību Putinam sacīja Kims.

Putins starp savu sarunu dienaskārtības jautājumiem iekļāva ekonomisko sadarbību, humanitāros jautājumus un "situāciju reģionā". Tas notika pēc tam, kad abi publiski sarokojās Vostočnijas kosmodromā, Krievijas lielākajā vietējā kosmonautikas poligonā.

Krievija no Ziemeļkorejas vēlas iegūt arī bruņojumu – primāri artilērijas lādiņus, – lai atbalstītu savu karu pret Ukrainu. Ziemeļkorejai kā ārkārtīgi militarizētai valstij ir ļoti plaši artilērijas krājumi. Ieroči, ko viņi, visticamāk, piedāvās Krievijai, ir patronas, šāviņi un pat vecas raķetes, britu raidsabiedrībai BBC sacīja Ziemeļkorejas studiju universitātes profesors Kims Donjups.

Savukārt Ziemeļkorejas interesēs ietilpst tās bruņoto spēku kapacitāšu attīstīšana, it sevišķi dažādu tehnoloģisko zināšanu ieguve. Putins žurnālistiem sacījis, ka Kims ir ieinteresēts Ziemeļkorejas kosmosa programmas izstrādē un ka Krievija palīdzēs Phenjanai ar satelītiem. Agresorvalsts līderis izteicās, ka tiekas ar Kimu kosmodromā, jo Ziemeļkorejas vadītājs "izrāda lielu interesi par raķešu inženieriju".

Ziemeļkoreja aktīvi mēģinājusi attīstīt savu satelītu programmu, lai gan abi tās mēģinājumi šogad novietot kosmosā spiegu satelītu izrādījušies neveiksmīgi. Pirmajā mēģinājumā maijā satelīts nokrita jūrā neilgi pēc pacelšanās. Otrais mēģinājums pagājušajā mēnesī neizdevās lidojuma trešajā posmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!