Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas ekspremjers Boriss Džonsons izteica tiešu lūgumu Donaldam Trampam neatteikties no ASV atbalsta Ukrainai, ja viņš kļūs par Savienoto Valstu prezidentu 2024. gadā, ziņo "Politico".

Paužot savas domas žurnālā "Spectator" pēc brauciena uz Ukrainu, bijušais Lielbritānijas premjerministrs, kurš aktīvi aicinājis ASV Republikāniskās partijas biedrus atbalstīt Kijivu, brīdināja, ka Krievijas triumfs var radīt problēmas Trampa administrācijai.

"Putina uzvara būtu katastrofa Rietumiem un Amerikas vadībai, un es neticu, ka tas ir iznākums, ko varētu viegli izturēt ASV prezidents, nemaz nerunājot par tādu, kurš vēlas Ameriku padarīt atkal varenu," atsaucoties uz Trampa kampaņas saukli, rakstīja Džonsons.

Savukārt Ukrainas uzvara, Džonsona ieskatā, novestu pie diametrāli pretējiem jeb Rietumu interesēm atbilstošiem starptautiskās arēnas apstākļiem. "[Ukrainas uzvaras gadījumā] Visā pasaulē tiks sūtīts tieši pretējs vēstījums: ka mums patiešām rūp demokrātija, ka mēs esam gatavi atbalstīt savus principus un ka Rietumiem joprojām ir drosme pie kaut kā pieturēties, līdz mums tas izdosies," viņš rakstīja.

Kopš pagājušā gada bijušais Lielbritānijas līderis ir enerģiski lobējis turpmāku atbalstu Ukrainai. Maijā viņš piedalījās privātās pusdienās Dalasā, Teksasā, cenšoties panākt atbalstu Ukrainai sarunās ar šajā jautājumā skeptiski noskaņotiem republikāņiem. Tajā pašā braucienā viņš vakariņoja kopā ar Trampu, Džonsona pārstāvis sacīja, ka Lielbritānijas politiķis uzsvēris "Ukrainas uzvaras būtisko nozīmi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!