Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kuģis "Minsk" pēc uzbrukuma Krievijas Melnās jūras flotes spēku bāzē okupētajā Krimā ir pilnībā iznīcināts, savukārt zemūdene "Rostov-na-Donu" cietusi katastrofālus bojājumus, teikts jaunākajā izlūkošanas informācijā, kuru publicējusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Londona atgādina, ka agrās 13. septembra rīta stundās vairākas raķetes trāpīja Sevmorzavodas kuģu būvētavai Krievijas Melnās jūras flotes (BSF) Sevastopoles jūras spēku bāzē. Militārais kuģis "Minsk" un "Kilo 636.3" klases zemūdene "Rostov-na-Donu" tika uzspridzināti laikā, kad tiem veica tehnisko apkopi sausajos dokos.

Neskatoties uz to, ka Krievijas Aizsardzības ministrija mēģina mazināt peldlīdzekļiem nodarītos bojājumus, publiski atrodamie pierādījumi liecina, ka "Minsk" gandrīz noteikti ir funkcionāli iznīcināts, savukārt "Rostov", visdrīzāk, ir nodarīti katastrofāli bojājumi, Jebkuri centieni atgriezt zemūdeni ekspluatācijā, visticamāk, prasīs daudzus gadus un izmaksās simtiem miljonu dolāru, norāda Lielbritānijas ministrija.

Pastāv reāla iespēja, ka sarežģītā atlūzu novākšana no sausajiem dokiem tos padarīs nelietojamus uz vairākiem mēnešiem. Tas radītu BSF ievērojamu izaicinājumu, lai nodrošinātu flotes uzturēšanu.

"Rostov" zaudēšana likvidē vienu no četrām BSF zemūdenēm, kas spēj izšaut spārnotās raķetes, kurām ir bijusi liela nozīme triecienos Ukrainai un Krievijas spēka projicēšanai pāri Melnajai jūrai un Vidusjūras austrumu daļai, noslēgumā raksta britu izlūki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!