Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas Bruņoties spēki ir atbrīvojuši netālu no Bahmutas esošo Andrijivkas ciemu, savā ikrīta jaunumu kopsavilkumā piektdien apstiprina Ukrainas armijas Ģenerālštābs.

"Uzbrukuma operāciju laikā ieņemta Doneckas apgabala Andrijivka, nodarot ienaidniekam ievērojamus dzīvā spēka un tehnikas zaudējumus, notiek nostiprināšanās sasniegtajās līnijās," teikts paziņojumā.

Sākotnēji par Andrijivkas atbrīvošanu amatpersonas paziņoja jau ceturtdien, taču tad informācija vēlāk tika atsaukta.

Ģenerālštābs norāda, ka okupanti Bahmutas virzienā nepārtrauc centienus pārraut Ukrainas aizsardzību pie Bogdanovkas. Savukārt ukraiņiem ir daļēji panākumi pie Kleščijivkas.

Par Andrijivkas atbrīvošanu piektdien no rīta ziņo arī Ukrainas Trešā atsevišķā triecienbrigāde.

"Krievijas Federācijas 72. motorizēto strēlnieku brigāde ir pilnībā sagrauta! Zibenīgas operācijas rezultātā krievu garnizons Andrijivkā tika aplenkts, nošķirts no galvenajiem spēkiem un iznīcināts," teikts triecienbrigādes paziņojumā.


Divu diennakšu laikā ukraiņu spēki likvidējuši 72. okupantu brigādes izlūkošanas priekšnieku, trīs bataljonu komandierus un gandrīz visus brigādes kājniekus kopā ar virsniekiem un ievērojamu tehnikas daudzumu.

Trešās brigādes paziņojumā norādīts, ka Andrijivkas atbrīvošana ir ceļš uz pārrāvumu Bahmutas labajā flangā un atslēga tālākiem pretuzbrukuma panākumiem.

"Par šo kauju rezultātiem mēs maksājam augstu cenu. Un katra mūsu cīnītāja asinis tiks atmaksātas tikai ar asinīm," nobeidz karavīri.

Ukrainas pretuzbrukums okupēto teritoriju atgūšanai rit kopš vasaras sākuma.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!