Foto: EPA/Scanpix/LETA

Trešdien, 20. septembrī, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ANO Drošības padomes sanāksmē apsūdzēja Krieviju "noziedzīgas un neizprovocētas agresijas izvēršanā", kas grauj visas kara normas un ANO statūtus. Paziņojumā viņš mudināja pasaules līderus atņemt Krievijai tās veto tiesības, informē aģentūra AP.

Zelenskis klausītājiem atgādināja, ka viņa priekšlikums izbeigt 19 mēnešus ilgušo karu sākas ar hartas ievērošanu. Tā nodrošina visu 193 ANO dalībvalstu suverenitāti un teritoriālo integritāti. “Teroristu valsts ir gatava graut visus starptautisko normu pamatus, kuru mērķis ir aizsargāt pasauli no kariem,” uzsvēra Ukrainas līderis.

Viņš Krieviju apsūdzēja “masu zvērībās” cilvēktiesību jautājumos un uzsvēra, ka nepieciešams rīkoties, lai Maskava vairs nevarētu izmantot veto Drošības padomē. Institūcijas pienākumos ietilpst starptautiskā miera un drošības nodrošināšana, tomēr tai ir liegta iespēja veikt jebkādas darbības, lai palīdzētu risināt notikumus Ukrainā okupantu veto dēļ.

Zelenskis aicināja veikt reformas, lai 193 ANO Ģenerālās asamblejas dalībvalstīm, kurām nav veto tiesību, būtu iespēja apturēt vai atņemt šīs tiesības vienai no piecām Drošības padomes pastāvīgajām dalībvalstīm par rupjiem organizācijas statūtu pārkāpumiem. Asambleja ir vairākkārt nosodījusi Krievijas iebrukumu Ukrainā un pieprasījusi okupantu atkāpšanos, tomēr tās rezolūcijas nav juridiski saistošas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!