Foto: Scanpix/AFP

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) šajā nedēļā publicēja ziņojumu, kurā apgalvo, ka tā fiksējusi simtiem spīdzināšanas un citu “nežēlīgu, necilvēcīgu vai pazemojošu rīcību” pret aizturētām personām, ko Afganistānā pastrādājuši “Taliban” spēki, vēsta medijs “Radio Free Europe/Radio Liberty” (RFE/RL).

ANO misijas Afganistānā (UNAMA) publicētā ziņojumā norādīts, ka fiksēti vismaz 1600 cilvēktiesību pārkāpumu gadījumu, no kuriem gandrīz puse bijuši "spīdzināšanas gadījumi un cita nežēlīga izturēšanās". Fiksēta arī 18 personu nāve esot apcietinājumā. Par pāridarījumiem atbildīgas de facto varasiestādes Afganistānā.

"Upuru personiskie stāsti ir mokoši. Tie atsaucas uz piekaušanu, spīdzināšanu ar elektriskās strāvas triecieniem, spīdzināšanu ūdenī un daudziem citiem nežēlīgas un pazemojošas izturēšanās veidiem. Tai skaitā ir arī draudi, kas izteikti aizturētajām personām un viņu ģimenēm. Spīdzināšana ir aizliegta jebkuros apstākļos," paziņojumā norādīja ANO augstākais cilvēktiesību komisārs Volkers Turks.

"Ziņojums liecina, ka spīdzināšanu izmanto arī kā līdzekli efektīvas izmeklēšanas vietā. Es mudinu visas iesaistītās de facto iestādes ieviest konkrētus pasākumus, lai apturētu šos pārkāpumus un sauktu vainīgos pie atbildības," uzsvēra Turks.

Aptuveni viens no 10 pārkāpumiem ticis vērsts tieši pret sievietēm. Žurnālisti un institūciju pārstāvji veidojuši gandrīz ceturto daļu no pārkāpumos cietušajiem.

UNAMA uzskata, ka ziņojumā sniegtie skaitļi ir tikai neliels ieskats visos cilvēktiesību pārkāpumos Afganistānā. Minēts, ka par normu uzskatāmi arī cilvēku tiesību pārkāpumi tiesāšanas procesos, piemēram, liegums apsūdzētajam iegūt advokātu.

Afganistānas "Taliban" vadītā Ārlietu ministrija paziņoja, ka apšauba UNAMA publicētos datus, kā arī apgalvoja, ka tā ir veikusi pasākumus, lai uzlabotu aizturēto situāciju, norāda medijs.

Kopš "Taliban" režīms 2021. gadā pārņēma kontroli Afganistānā, varasiestādes nav spējušas pildīt to solījumus un tā vietā ir nopietni ierobežojušas cilvēku brīvību, īstenojuši bargas represijas un no jauna ieviesuši kaujinieku brutālos "taisnīguma" panākšanas paņēmienus, secina RFE/RL.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!