Foto: Kadrs no video

Čečenijas Republikas līdera Ramzana Kadirova sociālajos tīklos atzīts, ka viņa dēls Adams piekāvis Korāna dedzināšanā apsūdzētu studentu Ņikitu Žuravļovu.

"Piekāva un pareizi darīja. Turklāt, es uzskatu, ka par vēršanos pret jebkuriem Svētajiem rakstiem, tostarp tos demonstratīvi dedzinot, tādā veidā aizskarot desmitiem miljonus mūsu lielās valsts pilsoņus, ir jāsaņem skarbs sods," teikts Kadirova "Telegram" kanālā.

Jāpiebilst, ka medijos pēdējā laikā aktīvi tiek spekulēts par Kadirova veselības stāvokli, klīstot baumām par viņa saslimšanu, ko aktualizēja Ukrainas izlūkdienests ar paziņojumu par republikas vadoņa atrašanos "kritiskā stāvoklī".

Kadirova ieraksts par studenta piekaušanu papildināts ar video, kurā militārā formastērpā ģērbts Kadirovs jaunākais redzams ar rokām un kājām sitam pa Žuravļova galvu, tad nogāž viņu uz grīdas un turpina sist.

Tikmēr viņa tēvs ierakstā skaidro, ka tādi kā Žuravļovs ir "provokatori un nodevēji – sāpīgs audzējs uz ķermeņa, kas ir jāpiededzina", papildinot, ka lepojas ar savu dēlu.

Opozīcijas un cilvēktiesību aktīvisti jau sen ir norādījuši uz to, ka Čečenijā nedarbojas pat Krievijas likumi un notiek cilvēktiesību pārkāpumi. Šoreiz notikušo komentējusi arī Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomes locekle Eva Markačeva, nosaucot to par "izaicinājumu visai Krievijas tiesību sistēmai".

"Konkrētajā reģionā parādīja, ka viņi var pastrādāt noziegumus un par to nekas nebūs. Pretējā gadījumā Ramzans Kadirovs nepublicētu konkrētā nozieguma pierādījumus, bet publiskas personas nerunātu, ka jā, to izdarīja tāds cilvēks ar tādu uzvārdu, kļūstot būtībā par liecinieku. Tas ir izaicinājums. Un tālāk būs nākamais un nākamais. Tas, es baidos, būs vēl briesmīgāk," viņu citē portāls "Currenttime".

Markačeva arī norāda, ka pieprasījusi Federālajam sodu izciešanas dienestam nekavējoties izvest Žuravļovu no Groznijas uz citu reģionu, paužot bažas par viņa dzīvību.

Par to, ka 15 gadus vecais Kadirova dēls piekāvis apsūdzēto studentu, iepriekš paziņoja Krievijas cilvēktiesību ombude Tatjana Moskaļkova, atgādina "Currenttime".

Ņikitu Žuravļovu aizturēja 21. maijā Volgogradā. Izmeklēšanas komiteja uzskata, ka viņš ne vēlāk kā 19. maijā nofilmēja video ar Korāna dedzināšanu pie pilsētas mošejas. Izmeklētāji apgalvo, ka pratināšanā viņš atzinies – akciju veicis Ukrainas specdienestu uzdevumā par 10 tūkstošu rubļu (~ 98 eiro) atlīdzību.

Pret Žuravļovu ierosināta krimināllieta par ticīgo jūtu aizskaršanu. Pēc tam viņš nodots Čečenijas iestādēm, izpildot republikas iedzīvotāju "daudzkārtējus lūgumus" atzīt viņus par cietušajiem.

Pirms apsūdzētā nodošanas čečeniem Groznijā tika noorganizēts mītiņš pret Korāna aizskaršanu, kurā piedalīties nācās studentiem un budžeta iestāžu darbiniekiem, skaidro medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!