Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ceturtdien, 28. septembrī, Taivāna prezentēja pirmo iekšzemē izstrādāto zemūdeni, kas ir nozīmīgs solis projektā, kura mērķis ir stiprināt salas aizsardzību pret Ķīnas floti, ziņo aģentūra “Reuters”.

Taivāna, ko Ķīna uzskata par savu teritoriju, par galveno daļu vērienīgā bruņoto spēku modernizācijas projektā ir padarījusi vietējo zemūdeņu programmu. Lai gan zemūdene netiks izmantota vēl divus gadus, Taivānas prezidente Cai Inveņa, kura ierosināja plānu, stājoties amatā 2016. gadā, valsts dienvidu pilsētā Gaosjunā demonstrēja pirmo no astoņām jaunajām zemūdenēm.

"Pagātnē iekšzemē radīta zemūdene likās kā neiespējams uzdevums. Tomēr šodien mūsu acu priekšā redzama zemūdene, kas ir Taivānas iedzīvotāju projektēta un ražota," paziņoja Cai, uzsverot, ka tai būs svarīga loma flotes "asimetriskā kara" spēju stiprināšanā.

"Pat ja pastāv riski, lai arī cik izaicinājumu būtu, Taivānai ir jāsper šis solis un jāļauj pašpaļāvīgai valsts aizsardzības politikai augt mūsu zemē," uzsvēra prezidente, stāvot pie zemūdenes "Narwhal". Viņa informēja, ka "Narwhal" tiks nodota ekspluatācijā tikai 2025. gadā, kad tā pievienosies jau divām esošajām zemūdenēm, ko valsts iegādājās no Nīderlandes 80. gados.

Ķīna Aizsardzības ministrija, atbildot uz jautājumiem par zemūdeni un kā tā varētu ietekmēt Pekinas nostāju Taivānas teritoriālajā jautājumā, komentēja, ka Taipeja "pāvērtē sevi un mēģina kaut ko neiespējamu".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!