Fоtо: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) piektdien mudināja Azerbaidžānu tuvāko dienu laikā ļaut ANO misijai apmeklēt Kalnu Karabahu.

"Azerbaidžānas 19. un 20. septembra militārās operācijas un pirms tam mēnešiem ilgušās Lačinas koridora blokādes rezultātā šobrīd notiek Karabahas armēņu masveida izceļošana," paziņojumā apliecināja ES pārstāvis sakariem ar presi. "Cilvēki Kalnu Karabahā pamet savas mājas un meklē patvērumu Armēnijā."

Azerbaidžāna ir atbildīga par to, ka šajā teritorijā tiek nodrošinātas armēņu tiesības un drošība, arī garantējot to, ka viņi var palikt savās mājās un pārvietotie var atgriezties, teikts paziņojumā.

"Ir būtiski svarīgi, ka ANO misija var piekļūt teritorijai tuvāko dienu laikā," norādīja Brisele.

Pēc Azerbaidžānas armijas 19. septembra zibensofensīvas vairāk nekā 30 gadus "de facto" pastāvējušās Kalnu Karabahas armēņu republikas varasiestādes nākamajā dienā faktiski kapitulēja Baku priekšā.

Lai gan Azerbaidžāna solījusi Kalnu Karabahā respektēt etnisko armēņu tiesības, daudzi strīdus reģiona iedzīvotāji nolēmuši bēgt, baidoties no Azerbaidžānas represijām un vardarbības, kā arī ņemot vērā Azerbaidžānā gadu desmitiem teju oficiālās ideoloģijas līmenī pastāvošo naidu pret armēņiem un Armēniju.

Kopš Azerbaidžānas zibensofensīvas Armēnijā jau ieradušies 90 000 no Kalnu Karabahas 120 000 iedzīvotāju, liecina Erevānas aplēses.

Armēnija apsūdzējusi Azerbaidžānu "etniskajā tīrīšanā" un pagājušajā nedēļā mudināja nosūtīt ANO misiju.

Baku noliedz, ka tā spiestu armēņu pamest Kalnu Karabahu, un publiski aicina iedzīvotājus palikt strīdus reģionā un "reintegrēties" Azerbaidžānā.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !