Foto: AP/Scanpix/LETA

Izraēla palīdzējusi Azerbaidžānas militārajai operācijai, lai atgūtu Kalnu Karabahu, piegādājot Baku modernus un spēcīgus ieročus pirms septembra ofensīvas, kas ļāva ieņemt armēņu apdzīvoto anklāvu, atsaucoties uz amatpersonu un ekspertu sacīto, raksta "Associated Press" (AP).

Saskaņā ar lidojumu izsekošanas datiem un Armēnijas diplomātu teikto, dažas nedēļas pirms uzbrukuma 19. septembrī, Azerbaidžānas militārās kravas lidmašīnas vairākkārt veica lidojumus starp Izraēlas dienvidu aviobāzi un lidlauku netālu no Kalnu Karabahas.

Lidojumi satrauca Armēnijas amatpersonas Erevānā, kuras ilgi bažījās par stratēģisko aliansi starp Izraēlu un Azerbaidžānu. "Mums ir lielas bažas, ka Izraēlas ieroči ir apšaudījuši mūsu tautu," AP sacīja Armēnijas vēstnieks Izraēlā Armans Akopjans. Viņš norādīja, ka pēdējo nedēļu laikā paudis šo satraukumu Izraēlas politiķiem un likumdevējiem.

Azerbaidžānas ofensīva ar smago artilēriju, raķešu palaišanas ierīcēm un bezpilota lidaparātiem, ko, pēc ekspertu domām, lielākoties piegādāja Izraēla un Turcija, lika Armēnijas separātistu varas iestādēm nolikt ieročus un pārrunāt anklāva nākotnes statusu.

Izraēlas Ārlietu un Aizsardzības ministrijas atteicās komentēt savas valsts ieroču izmantošanu Kalnu Karabahā vai Armēnijas bažas par tās militāro partnerību ar Azerbaidžānu. Jūlijā Izraēlas aizsardzības ministrs Jovs Galants apmeklēja Azerbaidžānas galvaspilsētu Baku, kur atzinīgi novērtēja valstu militāro sadarbību un kopīgo "cīņu pret terorismu". Azerbaidžāna ir arī nozīmīgs Izraēlas modernā bruņojuma klients.

Izraēlai ir liela līdzdalība Azerbaidžānā, kas tai kalpo kā būtisks naftas avots un ir stingrs sabiedrotais pret Izraēlas seno ienaidnieku Irānu. "Nav šaubu par mūsu nostāju, atbalstot Azerbaidžānas aizsardzību," sacīja Izraēlas bijušais vēstnieks Azerbaidžānā Arkādijs Milmans. "Mums ir stratēģiska partnerība, lai ierobežotu Irānu."

Eksperti lēš, ka Izraēlas bruņojuma piegādes laikā no 2016. līdz 2020. gadam veidoja gandrīz 70% no Azerbaidžānas arsenāla, tādējādi sniedzot Baku priekšrocības pret Armēniju un attīstot Izraēlas lielo aizsardzības sektoru.

"Izraēlas ieročiem ir bijusi ļoti nozīmīga loma, ļaujot Azerbaidžānas armijai sasniegt savus mērķus," sacīja Pīters Vezemans, Stokholmas Starptautiskā miera pētniecības institūta vecākais pētnieks.

Azerbaidžānai īpaši noderīgi izrādījušies Izraēlas bezpilota lidaparāti un tāla darbības rādiusa raķetes. Savukārt Izraēlas zeme-gaiss tipa raķetes "Barak-8" ir aizsargājušas Azerbaidžānas gaisa telpu, notriecot raķetes un dronus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!