Foto: AP/Scanpix/LETA

Kazahstāna centīsies palielināt kazahu valodas lietojumu plašsaziņas līdzekļos salīdzinājumā ar krievu valodu, piektdien paziņojusi valsts kultūras ministre Aida Balajeva.

Kazahstānā valsts valoda ir kazahu valoda, bet arī krievu valodai ir oficiālās valodas statuss un tā tiek plaši lietota.

"Likumprojekts par plašsaziņas līdzekļiem paredz palielināt valsts valodas īpatsvaru televīzijā un radio no 50% līdz 70%," žurnālistiem paziņoja Balajeva. Likumprojekts vēl tiek apspriests parlamentā, bet, visticamāk, tiks apstiprināts.

Paredzēts pārejas periods, kura laikā, sākot no 2025. gada, ik gadu kazahu valodas īpatsvars tiks palielināts par pieciem procentpunktiem, pavēstīja Balajeva.

Kazahstānā aptuveni 15% iedzīvotāju ir krievi un tai ir gara robeža ar Krieviju. Tā uztur ciešus politiskus, ekonomiskus un militārus sakarus ar Maskavu, bet kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā centusies stiprināt saites ar Rietumiem un Ķīnu.

Kaimiņvalsts Kirgizstāna, kur valsts valoda ir kirgīzu valoda, bet arī krievu valodai ir oficiālās valodas statuss, šogad pieņēma līdzīgu likumu, kas pieprasa ierēdņiem tekoši runāt kirgīzu valodā un uzliek par pienākumu medijiem 60% satura veidot kirgīzu valodā.

Tadžikistānā, Turkmenistānā un Uzbekistānā krievu valodai nav oficiāla statusa, bet to plaši lieto iedzīvotāji un ierēdņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!