Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Hamas" kaujinieki Gazas joslā tur gūstā Izraēlas civiliedzīvotājus un karavīrus, apstiprinājuši Izraēlas drošības spēki (IDF), uz kuras teikto atsaucas "Sky News".

Izraēlas armija apstiprināja "Hamas" apgalvojumus, ka grupējuma kaujinieki ir nolaupījuši vairākus izraēliešus pēc tam, kad tie šķērsoja Izraēlas robežu un iebruka valsts dienvidu reģionos.

Šobrīd nav konkrētas informācijas par nolaupīto izraēliešu skaitu, taču jau kopš sestdienas rīta medijos un sociālajos tīklos izplatīti video, kuros redzams kā palestīniešu kaujinieki pielieto brutālu vardarbību pret Izraēlas pilsoņiem. Dažos no videoklipiem bija redzams kā Palestīnu atbalstošie kaujinieki pa zemi velk mirušus izraēliešus.

Izraēlas armija savā paziņojumā arī apstiprināja, ka Ofakimas un Beeri kibucos ir ķīlnieku situācijas. Tajā teikts, ka ir iesaistīti īpašie spēki un notiek aktīvas apšaudes, raksta britu raidsabiedrība BBC.

"Mūsu mērķi ir, lai visi teroristi tiktu nogalināti, lai visas kopienas tiktu atbrīvotas no teroristiem," turpināts IDF paziņojumā. Tajā piebilsts, ka IDF veic gaisa triecienus Gazā un vēlāk operācijā tiks iesaistīti "smagi sauszemes līdzekļi".

Kaujas turpinās 22 vietās Izraēlas dienvidos - 12 stundas pēc sākotnējā "Hamas" uzbrukuma, Izraēlas militārpersonas citē "Sky News". "Izraēlas dienvidos nav apkaimes, kur mums nebūtu spēku," sacīja armijas galvenais pārstāvis kontradmirālis Daniels Hagari. Izraēla ir atguvusi kontroli pār dažām apkaimēm, taču armija joprojām veic pārbaudes, lai pārliecinātos, vai tās ir drošībā, viņš piebilda.

Kopumā "Hamas" uzbrukumos ievainoti vismaz 985 izraēlieši, paziņojusi valsts Veselības ministrija. "Uz šo brīdi ir 985 ievainoti cilvēki, kuri ir evakuēti uz slimnīcām," vēstīja ministrija.

Savukārt veselības aizsardzības amatpersonas Gazas joslā paziņojušas, ka pēc Izraēlas atbildes triecieniem gājuši bojā 198 palestīnieši. Amatpersonas piebilda, ka ievainoti vismaz 1610 palestīnieši.

Izraēlas oficiālās iestādes pagaidām ziņojušas par vismaz 100 nogalinātajiem valsts pilsoņiem.

Jau ziņots, ka sestdienas rītā Gazas joslā bāzētais "Hamas" kaujinieku grupējums veica bezprecedenta uzbrukumu Izraēlai, izšaujot tūkstošiem raķešu un desmitiem tā kaujinieku pārvarot stipri nocietinātās robežas vairākās vietās pa gaisu, sauszemi un jūru.

Izraēla ir atbildējusi ar gaisa triecienu vilni objektiem Gazā. Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sacīja, ka Izraēla atrodas "kara stāvoklī" un solīja, ka "Hamas" "maksās cenu, ko tā nekad nav zinājusi".

Vairākas Rietumu valsts paudušas atbalstu Izraēlai. ASV prezidents Džo Baidens nācis klajā ar paziņojumu, ka viņa administrācijas atbalsts Izraēlas drošībai ir "stingrs un nelokāms". Pēc sarunas ar Netanjahu Baltā nama saimnieks pauda, ka ir skaidri norādījis, ka ASV ir gatavas piedāvāt "visus piemērotos atbalsta līdzekļus" Izraēlai. Ar līdzīgiem komentāriem sestdien nāca klajā arī ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins: "Tuvākajās dienās Aizsardzības departaments strādās, lai nodrošinātu, ka Izraēlai ir viss, kas tai nepieciešams, lai sevi aizstāvētu un aizsargātu civiliedzīvotājus no nediskriminējošas vardarbības un terorisma."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!